Skok do přítomnosti přesně o dvacet let dopředu. Hvězdy devadesátých let jsou už dávno ve sportovním důchodu, opěvovaný Ital se však opět zjevil na jihu Moravy. V Brně může Rossi při nedělní Velké ceně přidat 115. triumf v šampionátu a s osmi primáty se osamostatnit na čele nejúspěšnějších mužů Masarykova okruhu. „Dvacet let je dlouhá doba. Dost jsem zestárl, ale i tak udělám vše pro další výhru," usmíval se sedmatřicetiletý fenomén.

Drobnému snědému chlapíkovi byste na první pohled tolik let netipovali, roky na něm však jsou poznat. Aspoň na vzhledu. Na motorce příliš ne, stále se prohání na špici a končit se mu nechce. „Co se stane za dalších dvacet let? Budu už docela starý, ale pořád snad budu závodit. Možná třeba v nějakém autě," ušklíbl se Rossi.

Pořadí MotoGp1. Marc Márquez 181 bodů
2. Jorge Lorenzo 138
3. Valentino Rossi 124
4. Dani Pedrosa 105
5. Maverick Viñales 93
6. Andrea Iannone 88

Přidat po sedmi letech další nejcennější vavřín z druhého nejtradičnějšího místa elitního seriálu však pro Rossiho bude obtížné. Poslední roky není tak suverénní jako dřív, nejsilnější třídě MotoGP vládnou nyní jiní jezdci. Především Španělé Marc Márquez a Jorge Lorenzo. Tihle dva jsou před Rossim v celkovém pořadí letošní sezony a porazili ho v Brně i minulý rok. „Trať mi historicky i teoreticky sedí. Teď se uvidí, zda teorie souhlasí s realitou," povídal devětadvacetiletý Lorenzo, který na Masarykově okruhu slavil už pět triumfů a z minulého roku drží časem 1:54,989 minuty rekord dráhy.

Jenže letošní celkové pořadí nevede ani hvězdný Rossi ani rekordman trati. Čelo s náskokem 43 bodů okupuje třiadvacetiletý Márquez. Letos se pravidelně umisťuje na stupních vítězů, nevyšlo mu to jen v Le Mans a v minulém díle mistrovství při rakouské premiéře na okruhu ve Spielbergu. „Brno pro mě snad bude lepší trať. Na druhou stranu páté místo není špatné. Lorenzo bral jen o pět bodů víc než já a Valentino dokonce jen o dva, to je důležité," nezatracoval trojnásobný celkový vítěz nejsilnější kubatury umístění za stupni vítězů.

Minulý týden v Rakousku však vystrčil růžky úplně někdo jiný. Z prvního místa se poprvé v kariéře radoval Andrea Iannone. Jeho 
triumf je o to zvláštnější, že se letos na nejvyšší příčce poprvé objevil jiný stroj než yamaha nebo honda. Jedenadvacetiletý Ital totiž sedlá ducati. „Neuvěřitelné, ale zůstávám soustředěný na zbytek sezony," podotkl Iannone.

Předkrm nedělnímu vyvrcholení Velké ceny v podobě závodu královské kategorie MotoGP obstarají třídy Moto2 a Moto3, ve které do boje vyrazí i dvojice Jihomoravanů Jakub Kornfeil s Karlem Hanikou. Motoristický svět však nejvíce zajímá něco jiného – souboj Rossiho a ostatních dravců z jihu Evropy.