A podle dosavadních poznatků se původně smělý plán ukazuje jako převratná myšlenka. „Je to excelentní projekt. Rozhodčí, kteří se tady vzdělávají, jsou výkonnostně o pět let výš než ti, kteří chodí pouze na semináře," poznamenal bývalý mezinárodní rozhodčí Bohuslav Legierský.

Vedle fotbalových se fakulta věnuje také hokejovým arbitrům. „V hokeji vidím jednoznačný trend, aby utkání řídili lidé s vysokým vzděláním. To samé platí u trenérů, kteří k řízení profesionálního týmu také potřebují vysokoškolský titul," podotkl předseda zlínské komise hokejových rozhodčích Vladimír Mana.

Takový vysokoškolský obor jinde na světě neexistuje. „Akorát v americkém Bostonu podobně vzdělávají basketbalové sudí," sdělil koordinátor projektu a proděkan pro studium Ladislav Bedřich.

Jeho přínos tkví v systematické přípravě s důrazem na taktiku řízení utkání. „Tlak na rozhodčího se neustále stupňuje už v mládežnických kategoriích, ze sportu se stává komerční záležitost. Točí se v něm miliony a každé pochybení může stát klub obrovské peníze," všiml si hokejový rozhodčí a student Martin Tomiga. „Ve škole nám lektoři ukazují, jak se vyrovnat s tlakem a udělat si svůj prostor. Řešíme předzápasové přípravy nebo jak po utkání vypnout hlavu, máme přednášky z psychologie a komunikace," líčil.

Absolventi obdrží nejvyšší rozhodcovskou licenci. „Bakalářský titul však neznamená vstupenku mezi top rozhodčí. Studium pouze obsahem a kvalitou vytváří předpoklady pro řízení nejvyšších národních profesionálních soutěží," upozornil Bedřich.

Studijní směr, který dostal přes devět milionů korun z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, se nezaměřuje jen na výuku profesionálních sudích. „Naše ambice je také vychovávat lidi, kteří je mají na starosti, s nimiž si mohou rozhodčí popovídat o tom, co je trápí. To může i fotbal nejen očistit, ale výkonnostně posunout," prohlásil koordinátor vzdělávání rozhodčích Fotbalové asociace České republiky Václav Mitáš.

Na boj s všudypřítomnou korupcí je však i vysoká škola krátká. „Korupce se pojí s charakterem člověka. Škola může učit etiku, ale poslední rozhodnutí je vždy na člověku," pokrčil rameny Mitáš.

Přibližně šedesát studentů v jednom ročníku vzdělává také někdejší boss fotbalové Olomouce Jiří Kubíček. „Když kluci dají tři roky do studia, rozmyslí si, aby vzali jeden úplatek, který je diskvalifikuje do konce života," uvažoval expert na právo ve sportu.

Mezi studenty je i mezinárodní fotbalový rozhodčí Ondřej Pelikán. „Když někomu o studiu říkám, myslí si, že se učím pískat. My ovšem získáváme znalosti, které můžeme předávat dál třeba na krajských svazech. Pro takové funkce máme předpoklad," vysvětloval. „Hromada z nás ve škole poprvé viděla, jak poskytnout první pomoc v ohrožení života," dodal Pelikán.