„Je to pro mě moc pozitivní zpráva, jako klub budeme zase jinde než třeba zbytek české ligy," libovala si brněnská křídelnice Barbora Kašpárková.

Imos se před novou sezonou rozhodoval, do které evropské soutěže se přihlásí. Vedení klubu uvažovalo o méně prestižním Eurocupu, nakonec stejně jako v předchozích letech zvolilo Euroligu. „Zjistili jsme, že poplatek za účast je téměř stejný. A Euroliga je kvalitnější soutěž," potvrdil v úterý Deníku Rovnost trenér a majitel klubu Jan Bobrovský. Za účast v soutěži musí klub zaplatit kauci 22 tisíc eur, přibližně 600 tisíc korun.

Imos v Eurolize
Počet účastí: 18
Největší úspěchy: 1. místo (2006), 2. místo (2005 a 2009), 3. místo (2001 a 2004).
Výsledky v minulé sezoně:
Imos – Šoproň 67:73, 71:69
Imos – Krakov 61:67, 58:79
Imos – Orenburg 76:67, 58:86
Imos – Montpellier 67:64, 53:76
Imos – Madrid 60:78, 68:89
Imos – Fenerbahce 60:68, 57:78

Účast v Eurolize představuje pro Imos také důležitý faktor pro kvalitu kádru v nové sezoně. Z loňského týmu zbyla pouze Kašpárková a dorostenky Klára Křivánková s Anetou Mainclovou. Brněnská adresa se díky mezinárodní soutěži stane prestižnější, čemuž nahrává i zúžení soutěže. „Míst pro hráček bude méně. Do ruských a tureckých klubů se dostanou špičkové basketbalistky, pro ostatní bude Brno lákadlo," mínila Kašpárková. Klub počítá se zařazením tří až čtyř cizinek.

V minulé sezoně hrálo Euroligu dvacet klubů, v následující dojde ke zúžení na šestnáct. Místo tří skupin vzniknou dvě osmičlenné. „Jsme spokojení s tím, jak se soutěž za poslední léta rozvinula, ale trochu nás znepokojují časté změny a počet účastníků," sdělil ředitel soutěží FIBA Europe Richard Stokes.

Ze základních skupin postoupí první čtyři celky, místo Final Eight se soutěž vrací také k Final Four. „Věříme, že úroveň soutěže se díky menšímu počtu týmů zkvalitní a přiláká tak zájem diváků i případných sponzorů," vysvětlil změnu formátu Stokes.

Los se uskuteční na začátku července v Mnichově. „Loni jsme uhrály dobré výsledky, vzhledem ke zúžení bude úroveň asi ještě vyšší a soupeři obtížnější," vyhlížela Kašpárková.

V minulé sezoně Imos z dvanácti utkání v základní skupině vyhrál tři, cenný je především triumf nad ruským Orenburgem. Na postup ze skupiny čekají brněnské basketbalistky už čtyři sezony.