Rozhovorem se vracíme k atraktivnímu cyklistickému závodu, který patří na silnici k největším akcím pořádaným v ČR. Sedmý ročník letos dokonce zavítal i do Rakouska. Jenomže osmý je zatím v hlavě ředitele závodu Jana Hájka s velikým otazníkem. „V posledních letech drželi závod Okolo jižních Čech při životě město Jindřichův Hradec a pan Blábolil,“ říká ředitel „etapáku“, který si Jihočeši velmi oblíbili.
Co bude dál? Pojede se? Nepojede? Jindřichohradecký propagátor cyklistiky a pořadatel významných závodů, které jsou dokonce zařazeny do okruhu Světového poháru, velice ochotně odpověděl na dotazy Deníku:

Závod si získal opravdu velmi početnou fanouškovskou obec. Pojede se osmý ročník?
Po skončení sedmého jsem byl přesvědčený, že ne.

Teď už vaše přesvědčení tak pevné není? V průběhu času se původní rozhodnutí mění ve prospěch závodu?
Vyvíjí se. Po závodech bylo všechno hodně hektické. Já ho pořádám hrozně rád, ale je to neuvěřitelně vyčerpávající. Spoustu věcí dělám sám. Nechci chválit vlastní práci, ale po letech závod Okolo jižních Čech vykrystalizoval v akci, která významně propaguje náš kraj. Letos jsme byli v Rakousku, závod má mezinárodní rozměry…

Tak proč zatím nevíte jistě, jestli se další ročník prestižního závodu uskuteční?
Pamatuji závod Linec – Pasov České Budějovice. Tehdy závod táhl prezident Hornorakouského svazu Wolfgang Rappesperger. On byl v mládí cyklista, měl obchodní aktivity v Českých Budějovicích. Bez takové osoby to prostě nejde a tady, na jihu Čech, taková osoba není.

Čerpáte ze zkušeností?
Hlavně ze zkušeností z letošního ročníku. Dostali jsme se do Rakouska, kde jsme všechna povolení pro závod zvládli zařídit během jedné schůze. Jedné jediné! U nás každý rok začínáme znovu. Odpovědné orgány, které nejrůznější povolení vystavují, nám nepomáhají.

Které to jsou?
Je jich hodně, každý rok narazíme na někoho, kdo třeba nemá náladu, pak na jiného, který je arogantní. Potřebná povolení získáváme velice těžko. V Rakousku na to stačila jediná schůze. Byli na ní kompetentní lidi, my připravovali závod, oni zajistili povolení, policii, pořadatele. Je to vážně obrovský rozdíl. Letošní rok byl z české strany zase v některých věcech neuvěřitelně a zbytečně složitý.

V jakých konkrétně?
Uvedu příklad. Cyklistický peloton má svá specifika. Dvacet doprovodných automobilů. Pokud má závodník defekt, jeho tým dostane pokyn a příslušný automobil předjíždí ty ostatní. My ale jeli do Nové Bystřice lesní oborou, kde auta vůbec nemohla předjíždět. Šéfové týmů se mě pak ptali. Co to mělo znamenat? Já jim musel vysvětlovat, že nás nepustili na silnici první třídy. Když přijdu tam, kde se dávají povolení, první otázka zní: Proč ty závody vůbec pořádáte? To všechno jsou spojené nádoby. Při masovém závodu není podpora kompetentních orgánů taková, abychom ho byli schopni uspořádat. Navíc nám ničím nepomáhá Český svaz cyklistiky. To platí nejen o finanční stránce, ale také o technickém zabezpečení. Svaz má zábrany, čipy, vysílačky. Nepůjčí nic. Nebo má takový ceník, že si třeba vysílačky seženu jinde mnohem levněji. Z tohoto přístupu jsem zklamaný.

Jak se tedy díváte na budoucnost mezinárodního závodu Okolo jižních Čech?
Snažím se, pokusím se rozhýbat kompetentní lidi, Jihočeský kraj, Policii České republiky. Chtěl bych se sejít s paní hejtmankou.

V hlavní roli jsou v současné době finanční prostředky, kterých máte málo?
Samozřejmě jde také o peníze, ale vůbec ne jenom o ně. I když samozřejmě bez finanční pomoci se tak veliký mezinárodní závod nemůže vůbec konat.

Znovu se tedy zeptám za fanoušky. Pojede se v létě?
Zkusím to prolomit. Rozhodující slovo padne brzy.
V polovině listopadu.


Očima Jana Hájka:

Agentury bývají pořadatelem: „Pořadatelem závodu je cyklistický klub. Všichni máme svá zaměstnání. Takové akce, jakou je Okolo jižních Čech, organizuji agentury, které se tomu věnuji na plný úvazek.“
Rozpočet akce: „Samozřejmě máme ideální rozpočet, ten se nám ale za celou dobu pořádání závodu nepodařilo ani jednou naplnit. Důsledek je, že si nemůžeme dovolit najímat služby se závodem spojené a spoustu věcí se snažíme vyřizovat sami.“

Poděkování ředitele: „Chtěl bych poděkovat všem pořadatelům, kteří nám ve všech ročnících se závodem pomáhali, ale i městům a obcím a také všem sponzorům.“
Český svaz cyklistiky: „To je samostatná kapitola a hrozná ostuda. Je zarážející, že Český svaz cyklistiky nepodpoří druhý nejvýznamnější závod na území České republiky, ze kterého má početná skupina českých závodníků možnost získat body do mezinárodního rankingu. Ten určuje počet jezdců jednotlivých státu na mistrovství světa.“