Finále, které pro Michala Rubáčka dopadlo distancem. Tentokrát se ale neodehrávalo v plaveckém bazénu, nýbrž před disciplinární komisí. Ta plavci zakázala kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu závodit až do 15. prosince 2013.

Co říkáte na verdikt disciplinární komise?
Jsem z toho hodně sklíčený. Nečekal jsem ani v nejhorším snu, že to takhle dopadne. Doufal jsem, že se to vyřeší. Ze začátku jsem celou dobu spolupracoval. Chtěl jsem, aby to bylo co nejrychleji za mnou. To se nepodařilo. Řízení se protáhlo, ale říkal jsem si, třeba to pro mě ve finále dopadne dobře. Opak je ale pravdou, jsem z toho zaskočený a velmi nešťastný.

Podáte odvolání vůči rozhodnutí disciplinární komise?
Každopádně, protože výsledek je pro mě zcela neadekvátní, nepřijatelný. Stále trvám na tom, že jsem vědomě nic zakázaného nepožil.

Z čeho pocházela zakázaná látka metylhexanamin?
Odkazoval jsem se na homeopatika, která jsem užíval, protože to bylo jediné vodítko, kterého jsem se mohl držet. Dnes mi bylo na disciplinárním řízení sděleno, že odtud tato látka nemohla pocházet. Nedokázal jsem vysvětlit, jak se látka do mě dostala. Tím pádem jsem vyfasoval horní hranici trestu.

Jak se jmenuje lék, který jste užil?
Byly to homeopatické kapky Lymphomyosot.

Trenér Kyněra mi říkal, že jste si kapky nechal vyšetřit ve znojemské laboratoři…
Ne, na to nebyl čas, chtěli jsme být s celou záležitostí rychle hotoví. Konzultovali jsme ale tento lék a domnívali jsme se, že by mohl být původcem zakázané látky.

Říkal taky, že ty kapky obsahují látku geranium, která může na metylhexanamin metabolizovat?
Přesně tak. Ona ta problematika je velice složitá. Bohužel.

Proč jste u odběru vzorků antidopingovou komisí neuvedl, že užíváte homeopatika?
Tohle jsem opomenul. Nebylo za tím nic, že bych to chtěl schovávat. Uvedl jsem kompletně doplňky stravy, které užívám. Také jsem opomenul další kapky Olynth a jiné, které užívám. V tomhle bych rozhodně chybu nehledal.

Proč jste si nenechal vyšetřit vzorek B?
Hlavně to bylo z důvodu, abych celou věc uspíšil. Je to zkoumání toho stejného vzorku. Nemělo význam to nějak dál protahovat. Kdybych věděl, že se to bude ve finále táhnout tak dlouho, zvážil bych to detailně a popřemýšlel nad tím. Viděl jsem to ale tak, že pro mě nejdůležitější roli hraje čas. Výsledek se ale dostavil až po dvou a půl měsících. Jak jsem mohl vědět, jak dlouho by trvalo prozkoumání vzorku B? Šel jsem do toho s vědomím, že jsem nic neprovedl a že to chci mít rychle za sebou. To byla asi chyba. Asi jsem byl moc naivní, když jsem doufal, že to pro mě dopadne dobře. Nejsem si ale vědom, že bych užil něco zakázaného.

Co budete dělat dál?
Je to hodně čerstvé. Budu zvažovat co a jak. Podám odvolání a budu řešit, co se s tím dá dělat. Dva roky jsou absolutně nepřiměřené.

Budete pořád trénovat?
Doteď jsem trénoval, ale v nejbližších dnech budu mít asi jiné starosti. Nejsem schopný dva roky trénovat bez toho, abych závodil. Já jsem člověk, který dělá sport pro výsledky, mám rád konkurenci a soupeření. Tohle by mi rozhodně chybělo.

ČTĚTE TAKÉ: Rubáček dostal na dva roky distanc, olympiáda se mu vzdaluje