Trénujete i přes Vánoce?

Letošní sezona byla opravdu dlouhá, teď odpočívám.

Chcete říct, že se vyhýbáte vodě?

Tak chvílemi si zaplavu, ale rozhodně to není žádná příprava. Byla to opravdu asi nejnáročnější sezona, potřebuji odpočinek.

A také to byla asi nejúspěšnější sezona?

To taky.

Kterého výsledku si nejvíc vážíte?

Největší úspěch je to, že jsem vyhrála Světový pohár, ale hodně mě nakoplo k dalším výkonům už to, když jsem vyhrála na začátku roku 57 km dlouhý závod v argentinském Santa Fé.

V jednom rozhovoru jste zmínila, že je škoda, že média dálkovému plavání nevěnují větší pozornost, že zájem byl pouze po tom argentinském závodě, ale třeba celkové vítězství ve Světovém poháru se moc nezmiňovalo. Je vám to líto?

Já jsem dělala plavání vždycky pro sebe a pro radost, takže to neznamená, že kvůli menší publicitě s ním skončím. Líto mi to samozřejmě je, já chápu, že není možné dávat přímý přenos šestihodinového závodu, ale že se po takovém úspěchu neobjeví ani šot, mě trochu mrzí.

Máte už naplánovanou příští sezonu?

Ještě ne, zatím to připravuji.

Tak aspoň základní bod…

Budu se soustředit na letní mistrovství světa na 10 a 25 kilometrů v Kazani. Je to první kvalifikace na olympiádu, chci se co nejlíp připravit, i když vím, že je nereálné se kvalifikovat.

Proč?

Protože postupuje jen deset nejlepších plavců a ta konkurence bude obrovská. Bude tam i spousta plavců, kteří si třeba tolik nevěří v bazénu. Ale ono to není úplně pro každého, což třeba někteří zjistí až na trati. Spíš budu doufat, že místo pro Českou republiku zůstane a povede se to ve druhé kvalifikaci, která bude asi měsíc před olympiádou a bude tam dalších deset míst. Celkem je na olympiádu 25 míst, což je strašně málo oproti 50 na světovém poháru.

Dálkové plavání ale neděláte zas tak dlouho a pořád se zlepšujete…

To ano, čím delší trasa, tím lépe pro mě, naučila už jsem se taktiku i pracovat s psychikou, jenže olympijská disciplína je deset kilometrů a to je pro mě krátké, na dvouhodinový závod si tolik nevěřím. Proto se chci na tuhle vzdálenost zaměřit, zapojit víc suché přípravy, přizpůsobit tomu trénink. Kilometrů mám naplavaných dost, s vytrvalostí problém nemám, teď je potřeba zrychlit.

Dá se takový trénink skloubit s těmi dálkovými závody?

Já jsem to plánovala už vloni, ale nakonec jsem po úspěšných závodech přece jen dala víc přednost těm dlouhým tratím. Před Mistrovstvím Evropy v Berlíně jsem se vrátila z Kanady, takže mně tolik nevyšlo, a týden po něm jsme vyhrála závod v Ohridu. Poslední závod světového poháru z Capri do Neapole jsem plavala nemocná, ale kdybych ho neabsolvovala, darovala bych vítězství soupeřce. Takhle jsem doplavala čtvrtá a bodově se udržela na vedoucí pozici společně s Pilar Geijo. Svoji trofej jsem si vyhrála při hodu mincí. Letos se chci už opravdu soustředit na tu desítku.

Takže vás čekají klidné Vánoce?

Jak už jsem říkala, letos víc odpočívám, relaxuji, potřebuji to. Poprvé snad budu mít Vánoce v tom klidném stylu s rodinou. Kilometrů mám dost a v lednu potřebuji nastoupit do tréninku odpočatá.