Klacky pod nohy jí házela zranění. Zápasy prohrávala často smolně. Na žebříčku WTA spadla téměř o čtyřicet míst. Na letošní nové boje se pilně připravuje v Austrálii a hodlá vzít tenisové kurty ztečí. „Jsem ráda, že jsem se udržela ve světové stovce a koukám se do nové sezóny s novou energií,“ říká odhodlaně sympatická rodačka z Brna.

V uplynulém roce jste spadla na žebříčku WTA až na třiašedesáté místo. Proč se vám celkově příliš nedařilo?
Už začátek roku byl pro mě velmi špatný. V Austrálii jsem dostala nejprve břišní virus a poté jsem si na turnaji v Sydney natrhla hýžďový sval. Na Australian Open jsem pak obhajovala zatím svůj největší úspěch, postup do nejlepší osmičky, ale nemohla jsem kvůli zranění hrát stoprocentně. Potom jsem měsíc nehrála vůbec. Vracela jsem se jen velmi těžko a pak už se to tak nějak vezlo.

Delší absence se promítla do delší herní krize. V čem byla potom vaše hra jiná než v roce 2007?
Člověk ztratí kondici, sebevědomí a zapojit se znovu do turnajového kolotoče je strašně těžké. Bohužel se to se mnou táhlo dlouho, ale neřekla bych, že jsem loni hrála hůř. Jen mě chybělo zápasové zatížení a herní praxe. To se pak projeví prohranými koncovkami vyrovnaných zápasů.

Často se vám na raketu lepila i smůla…
Možná. Byla to celkově krize. Prohrávala jsem hodně zápasů jen těsně.

V kostce můžeme loňský rok označit pro český tenis za méně úspěšný. Jak se situace bude podle vás vyvíjet dál?
Každý sport prochází dobrým a horším obdobím. To se občas děje všude. Pořád máme velké množství výborných hráčů. To je pro tak malou zemi jako jsme my obdivuhodné. Letos to třeba vypadá jako špatná sezona, protože se příliš nedařilo. Ale myslím si, že potenciál mít zase hráče světové top desítky je obrovský. Máme doma skvělé podmínky. Třeba v centru v Prostějově. Právě tam patří velký dík.

Uplynulý rok byl mimo jiné ve znamení olympiády. V Pekingu vám chybělo jen málo k postupu mezi osmičku nejlepších. Jak na Peking vzpomínáte?
Peking a celá olympiáda byla pro mě krásným zážitkem. Olympijské kouzlo mě úplně uchvátilo. Kdykoliv bych měla možnost zúčastnit se znovu, neváhala bych. Byl to takový světlý moment loňské sezóny. Jen mě mrzí, že to nevyšlo ještě dál. Snad to budu moci na příštích hrách napravit.

Celý rozhovor najdete v úterním vydání brněnského Deníku Rovnost.

MAREK TĚŠÍK