Saganova nadvláda. Od první etapy vévodí mladý Slovák sprinterům, nyní má už 32 bodů náskok. „Trochu jsem to čekal, protože mu vyhovovaly úvodní etapy. Dosud mě jen zklamalo, že nemá důstojného soupeře. Útok na udržení zeleného dresu má nejlíp rozjetý, dokáže sbírat body v rovinatých etapách i v mírných kopcích, kde odpadají další sprinterská esa. Pokud se nestane nic nepředpokládaného, mělo by se mu povést dovézt dres až do Paříže."

Oslavná gesta. Sagan své dosavadní tři triumfy vždy ozdobil netradičním představením – od imitace běžce Forresta Gumpa až po komiksovou postavu Hulka. „Jedná se o mladého závodníka, kterého vítězství nesmírně potěší, takže to beru jako oživení. Jen v první etapě, kdy pár kilometrů před cílem oddřel vše Fabian Cancellara, mi to přišlo trochu nemístné."

Dvouminutový náskok na čele. Celkovému hodnocení letošní Tour vévodí po téměř polovině etap Brit Wiggins. „Máme za sebou teprve první část závodu, zůstávají před námi ještě vysoké kopce. Jeho náskok není natolik velký, aby se s ním nedalo něco udělat. Může přijít krize, do pořadí mohou zasáhnout i pády. Rozhodnuto o vítězi zatím není, ale to neznamená, že nakonec třeba nevyhraje."

Wigginsova síla. „Výkony z posledních dvou let naznačují, že se k výborným výkonům v časovkách přidal zlepšení v kopcích. Bude záležet, jak v nich dokáže držet krok. Nejvíc mě zaujalo, že jeho tým Sky je zatím natolik silný, že Wiggins má vždy kolem sebe minimálně další dva jezdce, zatímco jeho soupeři jsou často osamocení. To je pro něj velké plus."

Favorité na vítězství. „Kromě Wigginse k nim patří Cadel Evans, loňský šampion, Vincenzo Niballi, který dokáže dlouhé etapové závody zajet vynikajícím způsobem, nebo také Denis Menchov. Ty je potřeba důkladně sledovat."

Taktika protivníků. Co musí Wigginsovi největší soupeři udělat, aby jej ještě vysvlékli ze žlutého dresu? „Ostatní týmy musí hned od začátku etapy vyslat únik jezdců, který donutí tým Sky k celodenní práci v pelotonu, náročnému stahování náskoku a únavu Wigginsových pomocníků. V kopcích musí největší soupeři zaútočit a najet si co největší náskok, protože v časovkách má Brit jasně navrch."

Citelná absence. Letošní Tour nejede hned několik jmen světové cyklistiky včetně zraněného Andyho Schlecka. „Ale nejvíc mi chybí potrestaný Alberto Contador, který vždy patřil k výrazným postavám. Byl jedním z těch jezdců, který v kopcích dokázal soupeře potrápit a zajížděl i slušné časovky. Pro Wigginse by byl vynikající soupeř."