Řada příznivců kuželek ale využívá také online přenosy, které stojí 299 korun na celý turnaj. „Zatím tak šampionát sleduje sto dvacet lidí," říká mluvčí turnaje Jana Pokorná.

V akci uvidí fanoušci 409 sportovců z osmnácti různých zemí. Včetně trenérů, fyzioterapeutů a vedoucích výprav hostí Brno víc než pět set lidí. Výpravy bydlí na deseti různých místech ve městě. Česká a slovenská výprava našly zázemí přímo u haly.

Do boje o medaile v seniorské kategorii zasáhne deset českých reprezentantů. Na znalost „domácí" dráhy ovšem spoléhat nemohou. „Nemůžeme na ní trénovat, skoro se na ni nesmíme ani podívat. Podmínky budou pro všechny stejné," podotýká česká reprezentantka Lucie Vaverková.

Spolu s ní v ženském družstvu cílí na medaili zejména Hana Wiedermannová, která získala na posledních dvou mistrovství světa jednotlivců zlato v disciplíně sprint.

Šestici žen doplňují čtyři muži, forma provází Jana Kotyzu, jenž těsně před šampionátem vyhrál mistrovství republiky. „Moje představa je, aby všichni muži postoupili mezi nejlepších dvaatřicet. Pak záleží na tom, proti komu v turnajovém pavouku nastoupí," zamýšlí se kouč mužské reprezentace Jaroslav Slabák, jenž se jako hráč zúčastnil i předchozího šampionátu v Brně před 32 lety.

Trénink na mistrovství světa reprezentanti nezintenzivnili. „U kuželek je důležitá dlouhodobá příprava. Nemá cenu měsíc před mistrovstvím světa někde bušit v posilovně nebo běhat maratony," upozorňuje Vaverková.

Mistrovství světa dospělých startuje v neděli v osm hodin večer zahajovacím ceremoniálem, v pondělí a úterý je na programu soutěž jednotlivců, středa patří smíšeným tandemům a sprintům. Finále jednotlivců se uskuteční 
24. května.

čísla turnaje

40 tun materiálu spotřebovala výstavba dráhy

7 dní trvalo postavit kuželkářskou dráhu

409 sportovců se zúčastní mistrovství světa

18 zemí přijelo na světový šampionát

8 členů má organizační výbor

10 českých seniorských reprezentantů bojuje o medaile

64 hendikepovaných kuželkářů se zúčastní svého turnaje

9360 hodů viděli fanoušci ve čtvrtek při soutěži šestičlenných družstev juniorů