V úterý ve tři hodiny ráno nastoupily v Brně do autobusu a začala pro ně dlouhá pouť letošní Euroligou, která čítá minimálně čtrnáct zastávek. Basketbalistky brněnského Imosu dvanáct hodin cestovaly do Bourges, kde ve střeu od osmi hodin večer sehrají s francouzským vicemistrem první duel soutěže.

V Eurolize se brněnský velkoklub představí již podevatenácté. Vzhledem ke změně formátu soutěže projdou z obou základních skupin dál pouze čtyři celky. „Postoupit chceme, ale bude to velmi těžké, holky by musely v každém zápase podávat nadlidské výkony," posoudil šance svého týmu kouč Imosu Jan Bobrovský.

Vítěz Euroligy z roku 2006 v minulé sezoně uhrál v základní skupině z dvanácti utkání tři výhry. Letos odehraje ještě o dvě utkání víc. „Nejde až tak o výsledky. Budu spokojená s každým zápasem, ve kterém budeme bojovat a něco nám dá. Potřebujeme sbírat zkušenosti," uvedla křídelnice Kateřina Hindráková, která přišla v létě z Trutnova.

Tisíce kilometrů

V základní skupině čekají ligové vicemistryně dvě cesty do Turecka či do ruského Orenburgu. Ani ta do Bourges se neobejde bez komplikací. „Musíme letět do Paříže, pak ještě autobusem. I z ekonomického hlediska je to náročné," posteskl si Bobrovský.Pro zvětšení klikněte.

Hráčky v nabitém kalendáři absolvují čtrnáct týdnů v zápasovém režimu středa – sobota. Síly tak musejí sbírat i na cestách. „Hodně spím. Často mám sluchátka na uších, hudba je pro mě skvělý relax. Poslouchám úplně všechno," popsala letní americká posila Jenna Smithová.

Trenér Bobrovský brázdí evropské palubovky už devatenáctý rok. „V letadle to bude špatné. Pokud nenajdu místo u nouzového východu, tak to třeba prostojím," zmínil.

V Evropě narazí brněnské basketbalistky i na své spoluhráčky z minulé sezony. V polské Toruni hraje Tereza Pecková, za turecký Kayseri zase slovenská rozehrávačka Ivana Jalčová.

Podobně jsou na tom také trenéři euroligových družstev, byť podle Bobrovského se doba změnila. „Známe se, pozdravíme se, Milan (asistent Veverka – pozn. red.) prohodí několik frází, ale nic srdečného v tom není. Je to neosobní, přijdete do hotelu, pak na trénink, zpět na hotel, ráno na trénink, večer zápas a odjezd. Není prostor na nějaké setkávání," nastínil zkušený stratég.

V Bourges chybí Imosu zraněné Katarina Tetemondová, Sarah Beránková a Klára Vojtíková. „Tři hráčky už jsou na náš kádr hodně. V Eurolize není vždy odvaha dát šanci mladým, ale chybějící hráčky nás k tomu možná donutí. Jsem přesvědčený, že pro další utkání ještě posílíme," sdělil Bobrovský.