Do osudu úspěšné reprezentace vstoupily také dějinné zlomy, nejvíce nástup komunismu. Nyní se s příběhem mohou seznámit i generace, které události nezažily. Příští středu má v kině Scala slavnostní brněnskou předpremiéru film se stomilionovým rozpočtem Zlatý podraz.

Zobrazuje osud basketbalové reprezentace po válce. „Hodně se dotýká Brna. Dost jsme čerpali z knihy, která vznikla na základě Mrázkových vzpomínek,“ poukázal Petr Závozda na knihu Nebáli se své odvahy, kterou sepsal jeho bratr Jiří s basketbalovým komentátorem Jakubem Bažantem.

Snímek režiséra Radima Špačka vznikl i v koprodukci České televize a v hlavních rolích si zahráli Filip Březina nebo Zbyněk Piškula.

Roli Mrázka si ve snímku střihl herec Divadla Husy na provázku Jan Mansfeld. „Setkali jsme se s panem Mrázkem před dvěma týdny a byl to pro mě dost poučný zážitek. Nechal jsem se unášet jeho barevným a záživným povídáním,“ pravil přesvědčivě Mansfeld.

Zlatý podraz Žánr: Drama/romantický,
Režie: Radim Špaček.
Scénář: Jakub Bažant, Kristina Nedvědová, Jiří Závozda.
Hlavní role: Filip Březina, Ondřej Malý, Stanislav Majer, Patrycja Volny, Zdeněk Piškula.
Délka: 106 minut
V kinech od 25.10.2018

Jak ale upozorňuje, film není přesným dokumentem tehdejší doby. „Některé povahové rysy jsou odlišné. Třeba já hraji požitkáře, který si užívá žen a alkoholu. Pan Mrázek mi říkal, že on byl zdrženlivější a klidnější, na takové věci moc nebyl,“ zmínil Mansfeld.

Podle režiséra Špačka dalo zabrat přiblížit věrohodně a uvěřitelně tehdejší basketbal současnému publiku. „Kdybychom z toho udělali dokument, nevypadalo by to pro dnešní obecenstvo uvěřitelně. Dříve diváci seděli na basketbale jak v divadle, nefandilo se, jak to vidíme v současnosti. I samotná hra se od té doby dost zrychlila,“ podotkl režisér.

Podle něj byl problém také sehnat adekvátní rekvizity. „Například míč jsme si vypůjčili z londýnského muzea a pak zjistili, že se s ním nedá hrát. Tak jsme přelakovali současné míče nahnědo,“ pousmál se filmař.

Ve snímku si zahrála v epizodních rolích také největší česká basketbalová esa posledních dekád, Jiří Welsch a Tomáš Satoranský.

Jejich dávný předchůdce Mrázek patří mezi největší legendy československé košíkové. S národním týmem vybojoval kromě zlata v Ženevě ještě další tři stříbra z mistrovství Evropy.