Úřadující světový šampion Synek, který zatím neprožívá příliš vydařenou sezonu, sice na jezeře Aiguebelette nenavázal na výhry z rozjížďky a semifinále, postup však bezpečně kontroloval. Za vítězným Litevcem Mindaugasem Griskonisem zaostal o více než tři sekundy, přibližně stejný náskok však měl na třetího Angela Fourniera z Kuby, jenž jel část trati před ním. "Jsem celkem spokojený. Hlavně jsem postoupil do finále, což bylo docela důležité. S tím je spojený i postup na olympiádu, z čehož mám malou radost. Teď se jdu dobře vyspat, zregenerovat a připravit na finále," řekl Synek.

"Myslím si, že to bude vyrovnané a nic není rozhodnuté. Sice jsem byl dnes druhý, ale Litevce bych předjel. Dost tuhnul. Nechtěl jsem se ale zbytečně vyšťavovat, když jsem viděl, že Kubánec zastavil. Je jedno, jestli budu ve finále vedle Drysdalea zleva, nebo zprava," podotkl třiatřicetiletý veslař pražské Dukly.

Ve finále chce získat medaili. "Jakoukoliv. Postupem na olympiádu rozhodně splněno nemám," prohlásil Synek.

Podobný závod odjela i Knapková. Jejímu semifinále od začátku kralovala Číňanka Tuan Ťing-li, olympijská vítězka z Londýna se ale celou dobu držela na druhém místě. Od první pozice ji v cíli dělily dvě sekundy, na třetí Američanku Genevru Stoneovou měla sekundu náskok.
"Loni jsem byla ve finále B, takže teď jsem hodně spokojená, že jsem si polepšila," řekla Knapková.

"Chtěla jsem dojet do třetího místa a postoupit do finále A. Počítala jsem s tím, že Číňanka bude nejsilnější soupeřka. Když mi dala v závěru nástup a ujela mi, tak jsem s ní už nebojovala," uvedla.

Veslařka pražské Slavie na rozdíl od Synka dopředu prohlásila, že hlavní prioritou pro MS je pro ni kvalifikace do Ria. "První cíl je splněný, teď bych chtěla bojovat o medaili," řekla Knapková, která MS ovládla před čtyřmi lety a celkem získala na šampionátech pět medailí.

Další dvě české posádky budou o start na olympijských hrách bojovat v nedělních B finále. Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč, Jan Vetešník obsadila v semifinále páté místo, dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová byl šestý.

K postupu do Ria musí porazit alespoň jednu loď, v obou disciplínách se na vrcholnou akci příští sezony kvalifikuje jedenáct posádek.
"Dnes to nebylo úplně ono, ale věřím, že v B finále to bude o dost lepší," řekla Antošová.

"Nechtěly jsme šetřit síly, ale tak nějak to ze závodu vyplynulo," pousmála se Antošová.

"V béčku to bude hodně těžké. Všichni budou nervózní, aby nekoupily poslední místo. Na někoho ten Černý Petr vyjde," doplnila ji Fleissnerová.

V postup do Ria věří i lehká čtyřka "bez". "Byl to hodně rychlý závod. Dělali jsme, co jsme mohli, ale ostatní byli prostě rychlejší," uvedl Vraštil, který věří, že se posádka stejně jako před čtyřmi lety na olympiádu kvalifikuje.

"Přijeli jsme sem s cílem dostat se do dvanáctky. Před čtyřmi lety na Bledu jsme to zvládli, byli jsme osmí. Nebojíme se toho, člověk si musí věřit. Bude to hektický a rychlý závod, ale jsou tam posádky, které umíme porazit," dodal Vraštil.

Šampionát již skončil pro dvojku bez kormidelníka lehkých vah, Michael Humpolec a Jan Hájek obsadili v B finále neolympijské disciplíny třetí místo a celkově skončili devátí.