Mohli se vydat cestou cizinců, divácky atraktivních Afroameričanů a utratit za sezonu o několik milionů víc. V Brně ale vsadili na domácí borce. Do obnovené premiéry v nejvyšší soutěži basketbalistů se celek Mmcité spíš vplíží než vřítí. Se skromným rozpočtem i ambicemi. Zato s mladým kádrem a velkým potenciálem. „Chceme v mattonce přežít tento rok, pak to bude snazší," věří dva dny před prvním ligovým zápasem kouč Vladimir Paunovič.

Jedenatřicetiletý Srb zapadá do koncepce klubu vedeného Jakubem Koudelkou. „Máme tu sedm osm hráčů z mládežnických reprezentací, kteří by jinde nedostali tolik šancí. Podobně u nás pracuje pouze pražský USK," hlásí generální manažer klubu.

Nízký průměrný věk a minimum zkušeností s nejvyšší soutěží pasuje Brňany do role otloukánka Mattoni NBL. „Kromě Nymburka a Prostějova jsme schopní hrát s každým. Hlavně v domácím prostředí," povídá sportovní manažer Štěpán Vrubl.

Za domácí halu si klub už před rokem vybral zrekonstruovanou Moravskou Slavii. S kapacitou 220 míst k sezení půjde o nejmenší stánek v nejvyšší soutěži. Právě tam získalo Brno pod vedením kouče Miroslava Pospíšila v letech 1994 až 1996 své tři poslední tituly. Hala ovšem musel dostat výjimku. „Včera tu byla komise, prošli jsme hladce," povídá Koudelka.

Kádr Mmcité
Trenér: Vladimir Paunovič. Asistent: Štěpán Vrubl.

Rozehrávači: Václav Honomichl, Michal Semerád.

Křídla: Marián Hrabovský, Filip Šmíd, Ivo Pavličík, Ondřej Šiška, David Nehoda, Martin Bašta, Martin Bašta, Martin Müller, Roman Zachrla.

Pivoti: Jakub Jokl, Michal Norwa, Oldřich Lenhart, Vladimir Satarič, David Grečynskyj, Petar Marič.

Kolem Mmcité se už tvoří fanklub, prostředí při zápasech play off minulé sezony bylo bouřlivé. „Svoje domácí zápasy budeme hrávat v sobotu v půl sedmé večer," zve generální manažer basketbalové fanoušky.

Pro soupeře v NBL bude brněnský celek velká neznámá. V přípravě se jim snažil vyhýbat. Utkal se ale třeba s USK, kterému podlehl o dva body. „Ten výsledek nás těší. Pražané hráli kompletní, nám několik hráčů chybělo," usmíval se Vrubl.

Zranění momentálně trápí kapitána týmu a jednoho z nejzkušenějších hráčů Brna Michala Norwu. Ten zřejmě nestihne ani domácí premiéru proti Ústí nad Labem. „Všichni kluci se ale těší. Tým na sobě maká, což se nám zúročí. Líbí se mi myšlenka hrát s domácími hráči," doplňuje Norwa.

Brněnský klub jde do sezony s rozpočtem mezi šesti a sedmi miliony korun. Finanční otřesy jako u předchozích městských klubů mužského basketbalu nehrozí. „Sponzoři jsou zároveň akcionáři. Naše stabilita je obrovská," zahání Koudelka vzpomínky na minulé neslavné konce.