"Jsem pyšný, že se mi to podařilo. Je to jedno z nejlepších kol, které jsem kdy zajel," řekl nadšený Lorenzo. Dva roky starý rekord Cala Crutchlowa překonal hned dvakrát. Nejprve v úvodu kvalifikace zajel čas 1:55,238 a poté jej ještě vylepšil. "Zajel neskutečný čas. A asi mu pár let zůstane," uvedl Karel Abraham a poukázal na fakt, že MotoGP čekají v příští sezoně změny v elektronice motocyklů a jezdci budou navíc používat pneumatiky od jiného výrobce.

Lorenzovi pomohlo i počasí. Zatímco v pátek bylo v Brně vedro a trať byla rozpálená, v sobotu teploty klesly. "Před kvalifikací jsem si myslel, že na pole position bude stačit čas, který jsme jeli při ranním tréninku. Ale ukázalo se, že to není pravda," řekl Lorenzo, jenž ale přiznal, že se rozhodl trochu více riskovat.

"Když už jsem měl zajetý dobrý čas, tak jsem se rozhodl, že zatáhnu trochu více. Protože kdybych upadl, byl bych stejně vepředu," usmíval se Lorenzo, který kvalifikaci ovládl podruhé v sezoně a pojedenatřicáté v kariéře.

"Samozřejmě jsem nechtěl havarovat. Jen jsem trochu více přidal a méně brzdil. Navíc si myslím, že ten čas není úplně perfektní. V poslední zatáčce jsem možná přidal moc plynu a ztratil jsem kontakt s tratí. Desetinu vteřiny jsem tam možná ztratil," dodal čtyřnásobný světový šampion, který je aktuálně v MS druhý se ztrátou devíti bodů na vedoucího Valentina Rossiho.