Následně se uskuteční slavností průvod centrem města na stadion Sokola Brno I v Kounicově ulici, kde sokolové předvedou třináct sletových skladeb. „Snažíme se mít skladby zajímavější, modernější a náročnější, aby cvičence někam posouvaly. V dnešní době je moderní silová gymnastika třeba ve skladbě mužů. Základ je však prostná už od dob první republiky. Muži předvedou taky akrobacii, což mají diváci rádi,“ nastínila Kratochvílová.

V Brně se představí 2248 cvičenců, přijedou ještě župy Dr. Bukovského, Dr. Jindry Vaníčka, Krále Jiřího, Pernštejnská a Slovácká. „Naši senioři zacvičí skladbu na počest výročí sta let od založení státu. Jmenuje se Princezna republika. Chtěli jsme mít pouze českou hudbu, nic zahraničního, abychom opravdu uctili výročí,“ sdělila Kratochvílová.

Ondřej Ježek.
Motor? Nový za dvě hodiny. Dospěli jsme k solidnímu nastavení, říká Ježek

Podle ní je o sokoly v České republice stále zájem. „Naše župa je stabilní, asi polovinu členské základny tvoří žáci a jejich počet stoupá. Někdo říká, že sokolů ubývá, ale podle mě zůstává počet konstantní,“ přemítala.

Akce slouží jako ochutnávka šestnáctého všesokolského sletu, který se uskuteční 5. a 6. července v Praze. „Diváci se mohou přesvědčit, jak sokolové z jejich regionu nacvičili jednotlivé skladby. Každý regionální slet je ale trochu jiný, chtěli jsme nechat organizátorům, co nejvíc prostoru pro realizaci vlastních představ,“ řekla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Program sletu
13.00: zahájení sletu na Komenského náměstí v Brně a odhalení pamětní desky ke stému výročí republiky na Besedním domě
13.30: slavnostní sokolský průvod centrem města na stadion Sokola Brno I v Kounicově ulici
14.30: sletové vystoupení, poté slavnostní nástup historických praporů a předvedení třinácti sletových skladeb