„Dobré body. Jen mě mrzí, že jsem zase skončil za Aoyamou, kterého chci porážet," zmínil sedmnáctý muž průběžného pořadí MotoGP dalšího jezdce na netovární hondě.

Všechny články o letošní motocyklové Velké ceně si přečtěte ZDE

Velkou část závodu jste ve dvojici soupeřil s Britem Leonem Camierem. Zdržel vás tento souboj?

Měli jsme v tom souboji trochu binec. Párkrát jsem vyjel z ideální stopy a čas si zhoršil. Překvapilo mě, že jel docela rychle. Nechci se na něj nějak vytahovat, ale celou dobu jsem si byl relativně jistý, že vím, kde ho předjet. Nechtěl jsem to nechat na poslední chvíli, tak jsem to udělal dvě kola před cílem.

Čtrnácté místo bylo v Brně nejlepší český výsledek, ve třídě Moto3 pro něj dojel i Jakub Kornfeil. Vnímal jste tento souboj?

Nejde brát výsledky různých tříd jen podle čísla, kolikátý kdo skončí. U nás je o hodně míň jezdců než v Moto3, ale zase je to královská třída, která je hodně fyzicky náročná. Vždycky jsem rád, když s vyplazeným jazykem dojedu do cíle. Takže se takhle s ostatními českými závodníky neporovnávám.

Na vítězného Španěla Daniho Pedrosu jste ztratil minutu a čtyři vteřiny. Co říkáte na tento odstup?

Chci být blíž. Určitě to není nějaký super čas. Na druhou stranu v Brně je okruh do kopce a je tady dost rovinek. Jen tím si jezdci na lepších motorkách naženou dost sekund. Musíme pořád dál makat, ať jsme schopní se přiblížit trochu víc.

Jak jste byl v závodě spokojený s motorkou?

Překvapilo mě, že na začátku závodu klouzala víc než na konci. To je docela neobvyklé. I díky tomu se mi třeba v posledním kole závodu podařilo zajet skoro nejlepší čas.

Za všechny tři dny navštívilo Masarykův okruh přes 240 tisíc diváků. Jak velkou roli v tom podle vás hrála roli hrozba konce brněnské Grand Prix?

Doufám, že nepřišli jenom kvůli tomu. Věřím, že budou chodit i v příštích letech. Brněnská Velká cena je svou atmosférou výjimečná. Mezi jezdci rozhodně patří k těm oblíbenějším.

Vnímáte při závodě vaše fanoušky?

Přiznám se, že úplně ne. Myslím, že Kuba Kornfeil říkal, že je vnímá. Já se soustředím hlavně na samotný závod, ať neudělám chybu. Ale po závodě je to výborný pocit. Když tedy dojedu do cíle, což se letos podařilo.

Ptali se na možnost konce české Velké ceny i ostatní jezdci MotoGP?

Ptali. Někteří víc, někteří míň. Když se na to podívám realisticky, tak už nám pár Grand Prix zrušili a prostě jsme si řekli, že to je škoda. Je nám třeba líto lidí, kteří na trati pracovali. Ale nikdo nemá spojení s žádnou cizí tratí takové, aby ho nějak do hloubky probíral.

Pro zbytek sezony je váš hlavní cíl bojovat s Aoyamou, o kterém jste mluvil?

Ano, to je můj hlavní cíl. Chtěl jsem se před něj dostat už tady, i když v Brně jsem vždycky hlavně rád, že závod nějak přeskáču. Teď se do toho musíme vrhnout opravdu po hlavě. V sezoně jsem si potvrdil, že s ním můžu bojovat. Teď je deset bodů přede mnou. Nebude lehké ho dohnat, ale ještě můžeme zabojovat a dokázat to.

DAVID NEKVINDA