Rychlostní vyřazovací souboje, které se loni poprvé objevily na mistrovství světa, jsou na programu už první den pohárového klání. „Členka Mezinárodního olympijského výboru přijede právě do Nového Města na Moravě posuzovat vhodnost zařazení. Je to pro nás závazek i zodpovědnost. Na nás záleží, zda se olympiáda rozroste o další disciplínu horských kol," uvedl generální sekretář závodu na Vysočině Petr Vaněk.

Oproti loňsku přesunuli pořadatelé sprint do večerních hodin, kvalifikace začíná v pátek v půl páté. „Snažíme se zabezpečit co největší diváckou kulisu, aby si zástupci výboru odnesli co nejlepší dojem," potvrdil Vaněk.

Účast ve sprintu zvažuje také česká naděje pro hlavní závod v cross country kategorie elite Tereza Huříková. „Odmalička jsem spíš na vytrvalostní sporty, ale vážně přemýšlím, že si sprint v Novém Městě vyzkouším. Jen trenér to ještě neví," smála se bikerka stáje Specialized Racing.

Právě závod na Vysočině patří k zakladatelům sprintů. „Začali jsme je dělat před šesti lety. V minulosti podobné závody existovaly, ale nejezdily se vyřazovacím způsobem. V Novém Městě jsme je posunuly do další úrovně televizním zpracováním či startovní rovinkou. Převzaly jsme atraktivní věci z běžeckého lyžování," objasnil Vaněk.

Vyjma Kanady se letos jedou sprinty na všech Světových pohárech. „Hřeje nás, že se můžeme považovat za průkopníky sprintu na mezinárodních závodech a teď budeme ovlivňovat, zda bude na olympiádě," dodal.

I když Kulhavý nebo Absolon sprinty nejezdí, jiná světová bikerská esa Fontana, Litscher i Näf ano. „Tlak cyklistické unie není takový, jak si tato atraktivní disciplína zaslouží. Dokud nepřistoupí k tomu, že se body za sprint budou udělovat do stejného žebříčku jako v cross country, závodníci k němu budou přistupovat stejně," pronesl generální manažer podniku na Vysočině Ján Svorada.

Světový pohár horských kol

Místo: Nové Město na Moravě

Pátek 24. května:

16.45: kvalifikace sprint eliminator

18.00: finále sprint eliminator

Sobota 25. května:

8.15: maraton Birell Bike Vysočina 80 kilometrů

8.55: maraton Birell Bike Vysočina 40 kilometrů

11.15: cross country – ženy U23

11.17: cross country – juniorky

13.30: cross country – junioři

15.30: cross country – muži U23

21.00: EP Energy MTB Night Race

Neděle 26. května:

11.30: cross country – ženy elite

14.00: cross country – muži elite

Rozhovor s bikerkou Terezou Huříkovou čtěte ve středečním vydání Brněnského deníku Rovnost