Squashista Martin Švec vstupoval do turnaje jako první nasazený hráč. V semifinále si poradil s domácím Christo Potgieterem a ve finále na něj čekal Ind Abhay Singh, který je na žebříčku PSA na 115. místě, tedy o jednu příčku lepší než Švec. „Ráno před zápasem jsem se probudil s teplotou a s kašlem. Celý den mi bylo blbě. V zápase to naštěstí přebil adrenalin,“ popisoval Švec, který byl dvakrát neúspěšný také ve finále domácího šampionátu.

Švec ve třetím setu držel dokonce tři mečboly, které však neproměnil. „U kurtu bylo hodně diváků, fandili mu, protože chtěli vidět delší utkání. To mu pomohlo,“ popisoval český squashista, který ve čtvrtém setu otočil nepříznivý stav ze 7:10 a mohl se radovat z premiérového triumfu. „Soupeř hrál pomalejší tempo, perfektně kontroloval míč a střed kurtu. Já jsem se snažil hru hodně zrychlovat a neustále měnit rytmus. Ke konci zápasu už to vyšlo,“ dodal Švec, který během sezony trénoval v Praze například s bývalou světovou jedničkou Grégory Gaultierem a s dalším zahraničními hráči. „To mi určitě pomáhalo, ale spíše je to výsledek dlouhodobé koncepční práce.“

Švec tak navázal na týmového kolegu z Viktorie Brno Daniela Mekbiba, který v únoru rovněž vybojoval svůj první titul na turnaji PSA, a to v Torontu. Suverénně nejúspěšnější je Jan Koukal, který jich ovládl 34. „Jsem z výsledku nadšený a doufám, že na další turnajová vítězství nebudu dlouho čekat. Další cíl je pro mě dostat se do nejlepší stovky, což by se mi mohlo povést. A zanedlouho nás čeká mistrovství Evropy týmů v Polsku, kde chceme uhájit příslušnost mezi nejlepší šestku,“ říkal Švec.

Oslavy s mistrovskou Kometou na Zelném trhu v Brně.
Hokejistům Komety děkovaly tisíce fanoušků. Zelný trh praskal ve švech