Oba poprvé v kariéře ovládli zahraniční turnaj PSA, dostali se do finále domácího republikového šampionátu a Mekbib si z nejprestižnější domácí akce přivezl svůj vůbec první triumf. „Jsem rád, že domácímu squashi teď vládne Brno,“ prohlásil Mekbib.

Pohled na domácí žebříček je výmluvný – 1. Mekbib, 2. Švec. „A snad to takhle bude dál. Jen místa si můžeme prohodit,“ usmíval se druhý nejlepší hráč.

Tahle sezona byla pro český squash přelomová. Po několika letech nevyhrál domácí mistrovství Jan Koukal, osmnáctinásobný šampion. A vůbec poprvé ovládl zahraniční turnaj jiný český hráč. Nejprve v březnu si mohl vítězně zařvat v Torontu Mekbib, o měsíc později pak v Kapském městě Švec. „Myslím, že dochází ke generační obměně. Byl to nesmírně zajímavý rok,“ tvrdil Švec, hráč brněnské Viktorie.

Oba squashisté zároveň vystihli stejný důvod k jejich úspěchu. A je v podstatě jednoduchý – zúročili totiž své nabrané zkušenosti. Už několik let cestují doslova po celém světě – Evropa, Afrika, Amerika či dokonce Asie. Až letos se jim vše povedlo. „Myslím, že nejvíc jsem se posunul asi v hlavě za ten rok. Herně jsem zas tak velké posuny neudělal. Svedl jsem několik soubojů se špičkovými hráči, to mě posunulo,“ vysvětlil Mekbib.

Dračí lodě. Ilustrační foto.
Dračí lodě vyrazí na Brněnskou přehradu. Závod podpoří děti po těžkých úrazech

"Díky zkušenostem jsem už neselhával v kritických nebo v důležitých momentech. Věřím si daleko víc,“ doplnil Švec.

Jen jedno ještě brněnským squahistům schází – doposud se neusídlili v nejlepší světové stovce. Švec je zatím na 105. místě, Mekbib o pět příček níž. „Bohužel mi po triumfu na turnaji v Africe unikla první stovka o půl bodu, což mě mrzelo. V příštím roce si to chci určitě vynahradit,“ sdělil Švec.

To Mekbib ještě nastoupí do turnaje na Gibraltaru. „Jsem už sice celkem unavený z náročné sezony, ale nechám v posledním turnaji všechno a snad to dobře dopadne. Nejlepší bude zakončit moji nejlepší sezonu vítězně,“ zasmál se Mekbib.

Švec již nyní začal přípravu na další sezonu. „Rozmýšlím si, jakých turnajů se zúčastním. Možná už jich nebude tolik jako letos,“ doplnil brněnský squashista, který například v květnu procestoval Jižní Ameriku, když byl na turnajích v Argentině, Paraguayi a v Brazílii.

Ilustrační foto.
CrossFit: do Brna se vrací dril

Ještě předtím se zúčastnil dvou turnajů v Africe. „Nemohl jsem pochopit, v čem tam hrají. Většina squashových center jsou jen lehce zastřešená a kurt prakticky venku. Zápasy se hrají v obrovském dusnu. Třeba při utkání v Sao Paulu jsem propotil trenýrky, které jsem si musel vyměnit o přestávce,“ popsal těžkosti Švec.