Říká se, že Novozélanďan Drysdale je se svým nástupem v druhé polovině trati neporazitelný, Synek ho však udržel na uzdě. „Snažil jsem se jet dlouhé tempo a ujížděl jsem soupeřům. I Drysdaleovi ve třetí pětistovce, což není normální. Posledních 250 metrů jsem jen zavřel oči a řekl si: jedu, jedu. Nějak jsem to do-šťouchal," povídal Synek, který za sebou nechal i třetího Mindaugase Griškonise.

Zlatý hattrick

Český skifař triumfoval na světovém šampionátu už potřetí za sebou a navázal na tituly z korejského Čchungdžu a nizozemského Amsterdamu. „Možná se dá říct, že jsem teď nejsilnější. Ale doufám, že nebudu na olympiádě zase druhý," připomněl prokletí.

Synek měl v zimě zdravotní potíže. Zpět do formy mu pomohl návrat k osvědčenému. „Skočili jsme na loňskou vyhrávací loď a jela jak pila. Bylo to drama. Letos jsem si na závěr raději sedl," smál se Synkův kouč Milan Doleček.

Bojovnice Knapková byla blízko od toho, aby se stala královnou sezony. Na evropském šampionátu v Polsku slavila zlato, nyní nestačila jen na australskou favoritku Kimberley Crowovou. „Ani jsem nepomýšlela na to, že bych ji periferně viděla, ale nakonec ode mě nebyla tak daleko," culila se Knapková.

Brněnská rodačka zažila vydařený rok a forma před olympijskými hrami jí graduje. „Po minulé sezoně, kdy jsem překonávala zranění, jsem byla skeptická. Letos však vydrželo zdraví a věřila jsem v úspěch," dodala šťastná Knapková.

Olympijské hry v Riu de Janeiru si ve včerejším finálovém dnu zajistila čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč a Jan Vetešník.

Češi obsadili ve finále B poklidné čtvrté místo. „Musíte si věřit a my jsme do závodu šli s tím, že olympiáda vyjde. Jeli jsme si své tempo a na kiláku nebylo co řešit, tak jsme to napálili. Máme radost," uculoval se Kopáč.

Černý Petr naopak zůstal na ženský dvojskif Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová. Ve finále B skončily na posledním šestém místě, a tak jako jediné z této jízdy nepostupují do Brazílie.
Přitom ještě v polovině trati se držely na postupových pozicích. „Ze začátku jsem si říkala, že dojet na posledním místě v béčku, to už je asi lepší jet finále C. Nakonec byl závod dobrý, jen nám to prostě nestačilo," řekla Antošová.

Dvojice má na olympiádu šanci ještě v květnu příštího roku před závodem Světového poháru ve švýcarském Luzernu. „Dokvalifikace bude obtížná, protože se přidají posádky států, kterým postup nevyšel tady, a přejdou do dvojskifu," objasňovala Antošová nástrahy bojů o dvě volná místa.

PETR MUSIL