Odletěl do Austrálie, jeho zhuntovaný kotník si žádá operaci. „Šance na obhajobu titulu jsou pryč," vzkázal šampion, který letos ztrácí na vedoucího Jorge Lorenza 39 bodů.

Stonerovi ztrpkla sezona, po níž zamává kariéře. Léčba po operativním zákroku zabere několik týdnů. „Rád bych se vrátil do šampionátu jeden nebo dva závody před Philip Islandem," prohlásil Stoner. Právě doma na australském okruhu chce ještě potěšit zástupy svých fandů. Třeba vítězstvím, jenže operace může zkřížit plány. „Před ní nemůžu nic plánovat a těžko odhadovat dobu léčby," nechal se slyšet.

Také Brno o víkendu přijde o jeden z největších taháků. Lékaři Stonerovi nedoporučili, aby znovu postoupil dobrovolné „mučení" jako v Indianapolis. Právě tam se před týdnem zranil v kvalifikaci, když jej motorka vymrštila do velké dálky. Po tvrdém dopadu na pravou nohu uslyšel nemilosrdnou diagnózu: potrhané vazy v kotníku, zlámané kůstky, mnoho pohmožděnin.

I když v paddocku chodil o berlích a ládoval do sebe prášky proti bolesti, nakonec do Velké ceny nastoupil. „Ve druhé polovině ale přestaly prášky zabírat a už bylo nemožné bojovat. Cítil jsem se úplně vyčerpaný," skřípal zuby. Přesto dojel čtvrtý.

I v Brně byl připravený na porci bolesti. Hlavně kvůli pravotočivým zatáčkám, které by ještě víc zatěžovaly poraněnou nohu. „Je strašná škoda, že jsem se zranil. Brněnský okruh si zpravidla hodně užívám hlavně kvůli jeho členitosti," dodal Stoner.

V těch okamžicích ještě žil v naději. Ta se však rozplynula. I pro brněnské fajnšmekry. Australského „klokana" už v akci na Masarykově okruhu nikdy neuvidí.