„Když Honza Sychra skončil, vzniklo velké místo. Nebyl jen česká jednička, ale i mentální vůdce, vždycky dokázal atmosféru uklidnit, čišel z něho klid, aura. Je to jiné,“ uznává zanedlouho šestadvacetiletý Tomeček.

Tuto dvojici v reprezentaci doplňují mladší Tomáš Slavíček s Janem Zámečníkem. „Jsme s klukama pár roků od sebe. Nevraživost u nás nevládne, děláme individuální sport a když pojede na závod někdo jiný, člověk může být naštvaný maximálně na svůj výkon,“ říká.

Memoriály v Brně
Pátek: oficiální tréninky
Sobota: kvalifikace 28. ročníku Memoriálu Miloslava Bednaříka v trapu a 6. ročníku Memoriálu Bronislava Bechyňského ve skeetu, finále trapu žen a finále skeetu žen (od 15.00)
Neděle: finále trapu i skeetu mužů (od 18.00)

Na reprezentační podniky se dostane jen trojice skeetařů, kteří v nominačních závodech bojují o velké akce. Evropský šampionát v Baku hostí koncem července ázerbájdžánské Baku a světový šampionát od konce srpna ruská Moskva. „Bude to boj, pojedou tři ze čtyř, záleží vyloženě na aktuální formě. Jeden ostrouhá jako teď já, na Světový pohár jel Honza Zámečník. Doufám, že se dostanu na Evropu a svět,“ přeje si střelec z Vnorov na Hodonínsku.

Nominační závod představuje i Memoriál Bronislava Bechyňského ve skeetu, který se společně s Memoriálem Miloslava Bednaříka v trapu odehraje o víkendu na brněnské střelnici v Králově Poli. „Je to domácí závod a udělám všechno pro to, abych byl ve finále, nejlépe vyhrál,“ slibuje.

Jenže střelnice skýtá každý rok těžší podmínky. „Těším se, i když Brno dvakrát rád nemám, protože není moc jednoduché. Jak rostou stromy, bývá míň vidět. Když oranžový a malý terč letí přes stromy, které mají jinou barvu, tak bliká. Může se stát, že člověk vedení terče zastaví a hned je rána mimo,“ líčí Tomeček.

Ke kácení stromů se zatím s parťáky neuchýlil, i když… „Uvažovali jsme nad tím, když se prohnal orkán Kyrill, že bychom to pak svedli na něj. Ale se stromy se peru tak, že jsem koupil silnější brýle,“ usmívá se.