V závodě vyšponovaném vynikajícími nástřely jej v kvalifikaci zradila závěrečná položka. Před ní figuroval na děleném třetím místě, v úvodu druhého soutěžního dne rozprášil všechny kotoučky. Při posledních 25 ranách však jeho brokovnice hned třikrát minula terč. Dvakrát netrefil „holuba" mířícího ostře doleva, jednou doprava nahoru. „O to jsem radši, že jsem před čtyřmi lety vyhrál. Vím, jak je těžké udělat medaili, žádná sranda," povídal Kostelecký.

Čtrnáctou příčku nebral nijak tragicky, na jednu stranu se mu ulevilo, protože se zbavil tíhy olympijského šampiona. „Teď mohu začít znovu. Bude se mluvit o jiných lidech, bude to jiné. Střelba je nevyzpytatelná. Věřím, že se mi ještě něco povede," dodal Kostelecký.

Český výsledek v soutěži nevylepšil ani jeho kamarád z Rajhradic Jiří Lipták. Trefil ještě o jeden terč méně než Kostelecký a skončil na 18. místě. Také on už má ve sbírce medaile z mistrovství světa i Evropy a pomýšlel na velké finále. „Musím to rychle hodit za hlavu. Život jde dál. Můžu startovat třeba na třech dalších olympiádách," hlásil třicetiletý Lipták.

S kamarádem z vedlejší vesnice se bavili i mezi jednotlivými položkami. „Seděli jsme u jednoho stolu a snažili se jeden druhého podpořit," vyprávěl Lipták.

Kostelecký přiznal, že se mu po třech zkažených ranách dokončoval závod hodně těžko. Už dobře věděl, že jej šestičlenné finále mine. „Posledních deset terčů se mi už moc nechtělo střílet. Bylo to už jen o umístění, po dvou chybách už jsem věděl, že jsem mimo hru," popsal své rozpoložení.

V kvalifikaci se blýskl Michael Diamond, Novozélaňdan vytvořil famózní olympijský rekord 125 terčů. Jenže ve finále vyhořel. Minul hned pětkrát a nakonec v rozstřelu prohrál i bronz. Zlato si překvapivě odveze Chorvat Giovanni Černogoraz.