Představuje pro vás zlatá medaile z univerziády největší úspěch dosavadní kariéry?

Pro mě to vrchol byl, ale co se týče českého střeleckého svazu, tenhle závod až tak nepreferuje. Důležitější jsou pro něj světové poháry, mistrovství světa a Evropy.

Čekal jste před odletem do Kazaně, že budete bojovat o cenné kovy?

Na to jsem vůbec nemyslel. Cíl byl dostat se do finále. Podle nových pravidel je finále hop nebo trop. Mažou se nástřely ze základního závodu. Finále je nový závod a všichni mají stejné možnosti, je to dost nevyzpytatelné.

Přitom jste finále nastřílel bez jediné rány mimo…

Nejdřív jsme stříleli semifinále, kde jsme se rozřadili k boji o první a třetí místo. Postoupil jsem přes Rusa, finále s Italem už jsem zastřílel bezchybně.

Kolik jste ke zlatu obdržel gratulací?

Hodně, vesměs si na mě vzpomněli hlavně kamarádi a střelečtí kolegové.

Byla nějaká, která vás překvapila?

Ani ne. Doufám, že jsem zadobře s každým. (smích)

Byl přímo v dějišti prostor na oslavu zlatého úspěchu?

Neoslavovali jsme nic, ve vesnici nás hodně hlídali. Ve čtvrtek jsem teprve přiletěl z Ruska, teď už jsem v Plzni, protože o víkendu mě čeká další závod.

Jaké přijetí vás čekalo doma?

Když jsem přijel, byl jsem jen půl dne doma s rodinou. Měli radost a gratulovali mi, ale pak už jsem zase frčel do světa.

Na univerziádě soutěžili pouze studenti. Jakou cenu má vaše medaile v jejich konkurenci?

Rozhodně má svoji cenu. Na světovém poháru je padesát lidí, kteří můžou vyhrát. Na univerziádě soutěžili třeba Kypřané, Rusové, nebo Italové, mezi nimi může vyhrát tak patnáct lidí. Čili konkurence byla asi třetinová. Pět nebo šest střelců z univerziády bude za čtrnáct dní soutěžit na mistrovství Evropy a mistrovství světa.

Přidal jste i bronzovou medaili v soutěži družstev. Jak bylo obtížné ji získat?

Dost. Po prvním dni jsme ztráceli šest nebo sedm holubů na bronz. Druhý den se nám podařilo stáhnout manko na Kypřany a ještě jsme je o dva předčili. Bylo to příjemné překvapení, moc jsme s medailí nepočítali.

Absolvoval jste první univerziádu. Jaké ve vás zanechala dojmy?

Jakub Tomeček (další český střelec – pozn. red.) byl na olympiádě a říkal, že z hlediska atmosféry se jedná o srovnatelné akce. Odvezl jsem si parádní dojmy a je to pro mě motivace, abych se i já na olympiádu dostal.

Stihl jste se podívat i na jiné sporty?

Strávili jsme v dějišti deset dní, pět až šest nám zabrala střelba. Chodili jsme hlavně na plavání nebo tenis. Když byl čas, zkusili jsme i další.

Jak zajímala fanoušky v Rusku sportovní střelba?

Na závod jich pár přijelo, ale hlavně kamarádi od střelců. Nevýhoda byla, že všechna sportoviště byla ve městě, ale střelnice úplně mimo, asi hodinu a půl vzdálená. Tam se nikomu moc nechtělo.