Do Brna se České akademické hry vrátily počtvrté. „Když jsme uvažovali o rekonstrukci tradice československých univerziád, vybrali jsme pro první hry právě Brno. Jde o vlajkovou loď univerzitního sportu," pronesl předseda České asociace univerzitního sportu František Dvořák.

Do 29 soutěží se přihlásilo 2 106 sportovců, kteří usilují o české tituly i nominace na akademické mistrovství světa. „Jižní Morava už vyslala dost kvalitních sportovců také na světové univerziády, která pro mě byla odrazovým můstkem do vrcholového sportu. Myslím si, že mezi studenty se nacházejí adepti na medaile z mistrovství světa nebo olympijských her," uvedla bývalá světový šampionka v trojskoku Šárka Kašpárková.

Mezi zástupci víc než čtyřiceti vysokých škol se objevuje řada českých reprezentantů, kteří bojují také o limity na olympijské hry. „Například domácí atleti Wagner s Novotným nebo plavci Baďura se Šeflem. V bazénu se představí pokořitelka kanálu La Manche Hana Nováková, která zúčastní i ukázkového sportu vodní záchranné služby," přiblížila předsedkyně organizačního výboru her Hana Lepková.

Na start závodu v inline bruslení se v úterý večer postaví zase dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková. Uspořádání Českých akademických her stálo dva miliony korun.

Osobnosti ČAH:

Atletika: Kateřina Šafránková, Tereza Králová (kladivo), Roman Novotný, Štěpán Wagner, Milan Pírek (skok daleký)

Inline bruslení: Martina Sáblíková

Karate: Veronika Ištvánková

Plavání: Jan Šefl, Martin Baďura, Hana Nováková

Plážový volejbal: Martina Bonnerová, Barbora Hermannová, Jan Hadrava, Robert Kufa

Orientační běh: Tomáš Dlabaja, Adam Chromý, Iveta Duchová