Bývalá brněnská hráčka Pecková hrála na velkém turnaji naposledy na mistrovství Evropy 2015, nynější královopolská pivotka Šujanová ještě o čtyři roky dřív. Vrací se také brněnská rodačka Romana Hejdová. „Je to o dvou zápasech, které potřebujeme vyhrát, abychom mohli postoupit. Zkušené hráčky vědí, do čeho jdou. Jsou to dobré hráčky a jejich výkony v klubech ukazují, že patří do reprezentace. Ale také chceme zapojit nadějnější hráčky," řekl Svitek na tiskové konferenci.

Národní tým se pod Svitkovým vedením poprvé sejde v neděli 5. listopadu a čtyři dny bude trénovat v Praze, než se přesune do Německa k úvodnímu duelu kvalifikace, hranému 11. listopadu v Saarlouis. Ve středu 15. listopadu pak v Praze na Královce přivítá Švýcarsko. Ve skupině je také Belgie. Na šampionát postoupí vítězové skupin a šest nejlepších celků na druhých místech. Těsně před odjezdem k duelu v Německu kouč zúží tým o čtyři jména.

Nominace:
Rozehrávačky: Lenka Bartáková (Piešťanské Čajky/SR), Kateřina Bartoňová (Hradec Králové), Petra Záplatová (Wasserburg/Něm.)
Křídla: Karolína Elhotová, Kateřina Elhotová, Veronika Voráčková (všechny USK Praha), Jana Hausknechtová (Žabiny Brno), Romana Hejdová (Mondeville/Fr.), Kristýna Minarovičová (Hradec Králové), Tereza Pecková (Miskolc/Maď.), Renata Pudláková (Slavia Praha)
Pivotky: Alena Hanušová (USK Praha), Julia Reisingerová (Sant Adria/Šp.), Kamila Štěpánová (Györ/Maď.), Edita Šujanová (KP Brno), Kia Vaughnová (Fenerbahce/Tur.)