Ale zatímco v předchozích případech šlo především o jedenáctiná­sobného brněnského vítěze Maxe Biaggiho, tentokrát jeho žezlo zatím přebral Davide Giugliano. Devátý muž celkového pořadí a nováček seriálu ovládl nejrychlejšími koly oba páteční měřené tréninky. „Zatím se snažím v každém závodě spíš sbírat zkušenosti," říká skromně dvaadvacetiletý Ital jezdící s ducati. Jeho mnohem zkušenější římský kolega Biaggi se musel spokojit se třetím a odpoledne dokonce až se čtrnáctým nejrychlejším ča­sem.

Stejnou motorku jako Giugliano sedlá v letošní sezoně i domácí miláček Jakub Smrž, který v úvodním volném tréninku překvapil druhým místem. „Je to sice hezké, ale jde o nejméně důležitý výsledek. Spíš mě mrzí, že odpoledne jsem si nemohl vyzkoušet nová nastavení kvůli dešti. Když bylo chvíli sucho, byl jsem zrovna na zastávce v boxech," mrzí českobudějovického rodáka ztráta druhé tréninkové sekce, kterou dokončil šestý.

Bolí kotník i zápěstí

Smrže navíc limitují následky zranění z posledního závodu koncem června ve španělském Aragonu, kde si po kolizi s Jonathanem Reou poranil kotník a zápěstí. „Nakonec nemám nic zlomeného. Nohu sice za jízdy moc necítím, ale to se nedá říct o ruce. Bolí při každé změně směru, což zrovna tady v Brně je téměř všude. Uvidíme, jak to budu snášet. Zatím jsem vždy odjel maximálně tři kola, zatímco v závodě mě jich čeká víc než dvacet," krčí rameny Smrž, který v Brně v posledních šesti závodech viděl cíl jen jednou.

Mnohem úspěšnější bilanci má na Masarykově okruhu kuřimský Ondřej Ježek bojující ve supertocích 1000. Před třemi lety tu vybojoval v závodě třetí příčku, stejnou pozici si připsal i v páteční úvodní kvalifikaci. „Je to dobrá výchozí pozice. Zatím jde vše podle plánu, abych bronz zopakoval," těší Ježka.

Sobotní převážně kvalifikační program stejně jako nedělní závodní startuje shodně v devět hodin ráno. Vrcholem budou dvě klání světového šampionátu superbiků.