Do Brna přijíždí Max Biaggi, Carlos Checa, John Hopkins nebo Marco Melandri. Před sedmi lety by to znamenalo, že na Masarykův okruh míří motocyklová elita světového šampionátu. V roce 2012 se už bývalé hvězdy MotoGP představí v mírně odlišných rolích. Jako hlavní taháky mistrovství světa superbiků, které opět po roce míří do České republiky.

Ve víkendovém programu druhého nejprestižnějšího motocyklového šampionátu na světě se fanouškům na brněnské trati představí celkem osm jezdců se zkušenostmi z královské kubatury. „Spousta úspěšných jezdců z MotoGP pokračuje v kariéře právě v superbicích. Nechtějí už brát závody na život a na smrt, ale spíš se chtějí bavit, protože ve své disciplíně už dosáhli téměř všeho," poznamenal mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Podle něj neberou angažmá v „druhořadém" seriálu, ve kterém jezdí stroje vycházející ze sériové produkce, za odchod do sportovního důchodu. To potvrzuje i jedenačtyři­cetiletý Biaggi, který by se po šestileté pauze mohl opět vrátit do MotoGP. „Teď závodím v superbicích, až v létě se rozhodnu, co provedu se svou budoucností. Pokud se bude továrna Aprilia hodně snažit, budu nad tím uvažovat," zavtipkoval před dubnovým závodem i italské Imole římský rodák.

Zástup hvězd

Kromě čtyřnásobného mistra světa Biaggiho vyjede o tomto víkendu na brněnskou trať dalších sedm podobně zkušených soupeřů – Checa, Hopkins, Melandri, Hiroshi Aoyama, Sylvain Guintoli, Michel Fabrizio a Niccolo Canepa. Všichni dohromady nasbírali v MotoGP přes pět set startů. „Superbiky jsem sledoval několik minulých let a jejich seriál je pokaždé velmi vzrušující. Každý rok šampionát roste a přitahuje čím dál větší pozornost. Závody se navíc zdají být těsnější než v MotoGP," uvedl Američan Hopkins.

Diváci na Masarykově okruhu uvidí jedno ze dvou klání mistrovství světa v letošní sezoně. Tím druhým bude srpnová Velká cena České republiky. „Oproti ní nabízejí superbiky levnější vstupné, příjemnější atmosféru nesvázanou tolika předpisy. Fanoušci se tak mohou docela bez problémů podívat i do paddocku nebo ulovit autogram některého z jezdců," popsal Smetana hlavní rozdíly závodů, na které každoročně chodí přes šedesát tisíc diváků.

Kromě dvou nedělních soubojů superbiků, ve kterém pojede i český závodník Jakub Smrž, nabízí víkendový program i klání nižších kategorií. V superstocích se například představí kuřimský Ondřej Ježek, supersporty pojede Viktor Dušek.

Program šampionátu startuje pátečními volnými a kvalifikačními tréninky. O den později už následuje první závod slabší kategorie a kvalifikace ostatních tříd. Neděle pak nabídne celkem šest soubojů o světové body.

Do Brna zavítaly superbiky poprvé už před téměř dvaceti lety. Od roku 2005 se na jižní Moravě zastavují pravidelně.

SUPERBIKY V BRNĚ

Termín: 20. – 22. 7. 2012

Místo: Masarykův okruh v Brně

Program – pátek: volné a kvalifikační tréninky. Sobota: kvalifikace, superpole a závody. Neděle: warm up a závody.

Kemp přímo na okruhu? Za dva tisíce korun

Brno – Přijet, zaparkovat, postavit stan a už si jen užívat víkendové závody mistrovství světa superbiků. Dvě stě fanoušků na motorkách má při brněnském klání unikátní příležitost zakempovat přímo na Masarykově okruhu. Dvacet metrů od trati za dva tisíce korun včetně vstupenky. „Máme volnou ještě asi polovinu míst," uvedl mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Kromě ubytování u trati se mohou fanoušci dostat i do blízkosti jezdců. První příležitost k ulovení podpisu mají už ve čtvrtek odpoledne v Galerii Vaňkovka. „Mohou si prohlédnout i Biaggiho a Melandriho motorku," doplnil Smetana. Další možnost k ulovení autogramu mají v pátek ve dvou blocích na brněnském okruhu.

INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY

Vstupenky – bronze card (tribuny D a G) 600 Kč, silver card (tribuny T2, T3, T5, C, D a G) 800 Kč, gold card (tribuny T2, T3, T5, C, D, G a paddock) 1500 Kč, VIP card (parkování v areálu za tribunou T2, přístup do klimatizovaného VIP salonku s občerstvením nad boxy, na všechny tribuny, do paddocku, na terasu nad boxy včetně procházení boxovou uličkou) 6000 Kč, camp pass (stan v kempu na tribuně A, parkování jedné motorky, vstup na tribuny C, D, G, T2, T3, T5 a do paddocku) 2000 Kč. Pozn.: vstup na okruh je v pátek zdarma

Autogramiády – čtvrtek (Galerie Vaňkovka): 15.35 jezdci MS superbiků, 16.30 všichni čeští jezdci. Pátek (Masarykův okruh) 14.00 – 14.30 a 15.30 – 16.00 jezdci MS superbiků.