Lichotivé postavení na prvním místě před USK Praha zatím bere královopolský klub s nadhledem. „Říkali jsme si, že tabulku si teď vyfotíme na památku, protože počítáme s tím, že USK se před nás časem dostane," pousmál se předseda klubu Richard Foltýn.

Po třech papírově slabších soupeřích čeká Valosun obtížnější prověrka v podobě střetnutí s Trutnovem, který v minulém ročníku Brňanky vyřadil ve čtvrtfinále play off. „Máme jim co vracet. Pro psychickou stránku je dobře, že jsme tři zápasy vyhráli. Uvědomuju si, že síla ostatních soupeřů je velká, protože si kupují cizinky. My jsme zápasy vyhráli s jednou Slovenkou," podotkl Svoboda.

I v dresu Trutnova mohou v sobotu od půl páté odpoledne v hale ve Vodově ulici nastoupit až čtyři zahraniční hráčky. „Nejsem zastánce toho, že se do ligy tahá tolik cizinek. Nároďák jde kvůli nim do kytek, začínají se objevovat naturalizovaní hráči a hráčky. Cesta je výchova vlastních, i když je to těžká práce," prohlásil kouč, který v klubu pracuje i jako trenér týmu do devatenácti let a připravuje si hráčky pro seniorský celek.

Hledání pivotky

Valosun v minulosti pravidelně doplňoval kádr hráčkami z ciziny, letos ale zvolil jinou strategii. „Koncepcí s domácími hráčkami chceme prospět českému basketbalu," vysvětlil Foltýn. Jedné zahraniční akvizici na místo pivotky se ovšem aktuální lídr tabulky nebrání. „Manažeři nám nabízejí hodně hráček, protože ví, že hrajeme Eurocup a vytáhli jsme přes náš klub bezejmenné hráčky do italských či francouzských soutěží. Nechceme ale šlápnout vedle," dodal předseda.

Příležitost tak dostávají i talenty ročníku 1996 Eva Kopecká či Sarah Beránková. „Zatím je to super, protože jsme třikrát vyhrály. Ale nic nekončí, musíme makat dál," uvedla Beránková, která v minulé sezoně okusila i Euroligu v dresu Žabin. „Bude zajímavé, až proti nim nastoupím, ale nemyslím na to, prostě se budu snažit hrát co nejlíp," doplnila k derby.

Zdroj: DENÍK/Martin Vymyslický