Osmadvacetiletou Šafářovou Steckley vede přes dva a půl roku a za tu dobu se tenistka výrazně proměnila. "Pořád je to upřímná holka se stejným srdcem, ale má mnohem větší kouzlo osobnosti. Víc se projevuje. Věří si. Ukazuje se to na kurtu i mimo něj. Hezky se dívá na to, jak dozrává, jak se postavila svým strachům. Každý má ve skříni nějaké kostlivce a ona postrádala sebedůvěru," řekl Steckley.

Šafářová letos vyhrála velký turnaj v Dauhá, na antukovém Roland Garros prohrála až ve finále se světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA. I díky tomu se premiérově prodrala do světové desítky a v žebříčku dvouhry je aktuálně devátá.

Na závěr roku si zahrála v Singapuru Masters ve dvouhře a navíc ještě ve čtyřhře. "To byl náš cíl a ani jsme netušili, jestli je to reálná meta. Nechtěli jsme se zbytečně stresovat. Po Roland Garros jsme začali doufat, že by to mohlo klapnout. Je báječné, že se to povedlo v singlu i deblu," pochvaloval si pětatřicetiletý rodák z Toronta.

Koncovku roku pokazil zdravotní stav Šafářové. Po zranění břišního svalu, které utrpěla těsně před US Open, následovala bakteriální infekce. "Její načasování bylo nešťastné, chtěli jsme tu výtečnou sezonu dotáhnout ve velkém stylu. Změnila naše plány," přitakal Steckley, který se o nemoci i hospitalizaci dozvěděl v Kanadě, kam mu hráčka psala i volala. "Máme štěstí, že jsme vůbec tady," podotkl.

Trošku ho mrzelo, že vzhledem ke komplikacím nemohla Šafářová předvést na Masters nejlepší výkony. Po dvou porážkách a jedné výhře ve skupině pro ni turnaj skončil. "Chtěl jsem, aby sem Lucie přiletěla lépe připravená a svěžejší. Ale jsme tady a vezmeme si z toho to dobré. Je zdravá a zlepšuje se každým tréninkem a zápasem. Poučíme se, aby se něco podobného už nepřihodilo," řekl kouč.

Po ztracených zápasech Šafářové opakoval, že ještě před měsícem ležela v nemocnici a že je skvělé, že se vůbec kvalifikovala. "Díváme se dopředu. Chci, aby si odpočala a co nejlépe se připravila na příští rok. Vím, jaké pokroky v uplynulé době udělala. Tohle je jenom malý zádrhel," motivoval svoji svěřenkyni.

Na Šafářové bylo během sezony vidět, jak se s výsledky uklidnila. "Cítí se bezpečněji. Každému prospěje, když je spokojený se svým životem, když je šťastný. Lucii pomáhá podpora od rodiny, od přítele. Už se tolik nebabrá v minulosti, takže po nějakém neúspěchu můžeme snáz pokračovat v práci," uvedl Steckley.

Spojení s Šafářovou funguje a Steckley vtipkoval, že s ní vydrží do té doby, než z ní bude světová jednička. "To říkal, jo? Aby nezešedivěl," smála se Šafářová a dodala: "Byla bych ráda, kdyby se nám to někdy povedlo. Jsem ráda, že v něm mám oporu a že tam se mnou je v těžkých chvílích a je pozitivní. Zaslouží si to jako já."

Někdejší kanadský reprezentant v Davis Cupu míní, že se mění nejen Šafářová, ale i jejich vzájemný vztah. "Učíme se od sebe. Mám rád srandu. Bavím se. Ale taky dovedu být vážný. Vycházíme spolu výborně, což je klíčové," řekl Steckley.

Stejně jako loni plánuje, že přijede do Prahy na finále Fed Cupu. Ocenil, že kapitán Petr Pála trenéry hráček v týmu vítá. "Tohle je jeden z důvodů, proč vyhráváte Fed Cup. Vaši trenéři mají otevřené vztahy, baví se spolu, což se vyplácí. Petr je boss, ale nechová se nějak okázale. Přijímá názory ostatních," ocenil Steckley.

A dělal si legraci, že se cítí jako Čech, jenom neumí řeč. "Mám aplikaci na telefonu, která umí překládat, co řeknu v angličtině, do češtiny. Mám nový robotický hlas," smál se.