Předčasně naopak skončila snaha Andrey Hlaváčkové proti bývalé světové jedničce Aně Ivanovičové. Stříbrná olympijská medailistka ze čtyřhry vzdala ve druhém setu kvůli zranění stehenního svalu.

Pětadvacetiletá nasazená šestnáctka Šafářová se s Pironkovovou utkala počtvrté v kariéře, ale poprvé po třech letech. V úvodní sadě využila česká tenistka oba brejkboly, jenže ve druhé sadě prohrávala 5:6 a 30:40. Setbol však odvrátila a v tie-breaku odpor Bulharky zlomila posledními třemi body za sebou. Ve druhém kole může narazit na Kláru Zakopalovou.

Šestadvacetiletá Hlaváčková, jež v japonské metropoli startovala jako takzvaný lucky loser z kvalifikace, prohrála se Srbkou Ivanovičovou první set 3:6, ve druhém se rozhodla utkání skrečovat za stavu 0:2. Nenaváže tak na úspěšná tažení ve dvouhře na turnaji v Cincinnati, kde po olympijských hrách došla přes kvalifikaci až do třetího kola, a zejména na následujícím grandslamovém US Open, kde si zahrála osmifinále.

V Tokiu startuje ještě Petra Kvitová, která má coby turnajová čtyřka v prvním kole volný los. Barbora Záhlavová-Strýcová vypadla už v neděli.