Jedna z nejstarších organizací na světě vznikla v roce 1995 a zaštiťuje ji thajská královská rodina. „Po světa je hodně organizací, který mají prestiž a v thajském boxu je titul WMC nejvíc. Má váhu, když ho někdo získá,“ vysvětluje Martin Karaivanov, hlavní organizátor Fusion FN 18: Ring Fight, které Brno uvidí příští pátek.

Peňáz patří do jeho oddílu Jetsaam Gym a před rokem v Brně vybojoval evropský titul WKN, ale teď ho čeká těžší bitva. Navíc proti zvučnému soupeři, Andreasu Gardasevičovi ze Švédska.

Fanoušci hokejové Komety zaplní poprvé v sobotu brněnský Zelný trh. Všechny zápasy finále extraligy. Takto vypadala příprava promítání loni
Zelný trh oblékne modrou a bílou. Lidé budou znovu fandit Kometě při promítání

Jeho protivník má ve sbírce triumf v nejprestižnější světové amatérské lize thajského boxu. „Zápas řadím na vrchol kariéry, bude jistě i nejtěžší. Titul WMC je nejvíc, co se dá v thajském boxu dosáhnout. V Brně jsem nadšený a plná hala mě žene dopředu,“ sděluje jedenadvacetiletý Peňáz.

Pořadatelé si však pro fanoušky bojových sportů připravili ještě jednu lahůdku. Po Peňázovi vstoupí do ringu další domácí thajboxer Tomáš Hron, který usiluje o zisk světového titulu nizozemské organizace WFCA. „Tenhle titul taky není zadarmo, že mu ho dáme za zásluhy. Musí si ho vybojovat a určitě si ho zaslouží po výkonech, které podává celou kariéru. Pokud ho získá, v žebříčku se posune dál,“ míní Karaivanov.

Brněnský Chřestýš, jak se Hronovi přezdívá, narazí na nizozemského soka Sergia Piqueho. „Titul je pro mě výzva, protože jde o nizozemskou asociaci a soupeř je také z Nizozemska, což je ještě lákavější. A zápasit před domácím publikem o světový opasek je pocta,“ vzkazuje šestatřicetiletý Hron, který se připravuje na duel v Nizozemsku.

Původně měl zápasit také o evropský titul, ale organizátoři vyjednali souboj o světový pás. „Přišla šance a když jsme dostali potvrzení, že pás je volný, hned jsme po něm sáhli,“ podotýká Karaivanov.

Připravit galavečer se dvěma souboji o titul vyžaduje splnění několika podmínek. „Zápasník musí mít výkonnost, historii silných soupeřů, které porazil. Když zjistíte, zda je titul volný, nastává komunikace s organizacemi, zda si jej v tomto případě Matěj nebo Tomáš vůbec zaslouží. Prohlédnou si jejich zápasy, zda u nich případně titul bude mít váhu. Pokud řeknou ano, schvaluje se soupeř a projdete další kolečko, až pak se zápasem můžete ven. Schvalovací proces není jednoduchý, protože Thajci mají na všechno čas,“ popisuje peripetie Karaivanov.

Osmnácté pokračování galavečeru Fusion bude tentokrát v ringu místo v kleci a jeho hlavní část začíná příští pátek v sedm hodin večer. Karaivanov se pokaždé snaží o pozvednutí programu. „Nechceme stagnovat, proto potřebujeme, aby byl každý večer jiný. V posledním jsme dali laťku hodně vysoko, takže jsme nyní zvolili cestu titulových zápasů, aby lidi neměli pocit, že jdou jen na nějaký galavečer. Taky jsme vychovali generaci domácích zápasníků, kteří už mají čas na to, aby bojovali o titul,“ informuje pořadatel a hlavní trenér Jetsaam Gymu.

Diváci dohromady uvidí čtrnáct duelů, od boxu, přes thajský box a K-1 až po smíšené bojové umění MMA. Mezi nimi nominační zápas žen do amatérské reprezentace v thajském boxu pro mistrovství Evropy v Praze nebo historicky první souboj jedenáctiletých chlapců v Brně. „Panují přísná pravidla, co se týče obrnění kluků. Uvidíte, že si nedají nic zadarmo a také že bojové sporty můžou dělat i děti, neboť jsou bezpečné,“ povídá Karaivanov.

Lístky na Fusion FN 18 lze koupit v předprodeji v síti Ticketstream nebo i v den galavečeru v Bobycentru. „Plochy jsou téměř vyprodané, atraktivní boxy taky, zbývá několik míst v zadních řadách a na stání. Předpokládám, že bude zase vyprodáno, tedy přes dva tisíce lidí,“ dodává organizátor.

Výběr zápasůPravidla K-1, do 52 kilogramů, délka 3×2 minuty:
Monika Trávničková (Jetsaam Gym Brno, ČR) – Ivana Bogdanovičová (Ronin-Carnage Global Team, Srbsko)
MMA, -84 kg, 3×5:
Petr Beránek (Jetsaam Gym, ČR) – Markus Di Gallo (Gym 23 Vídeň, Rakousko)
Box, -75 kg, 6×3:
Vít Král (Jetsaam Gym/Kometa Brno, ČR) – Mariusz Biskupski (Silesia boxing Poznan, Polsko)
Muay Thai, -76,2 kg, 3×3:
Jakub Steidl (Jetsaam Gym, ČR) – Donat Horník (Martial Arts Ďurica Academy Bratislava, Slovensko)
Box, -91 kg, 6×3:
Vasil Ducár (Muay thai Brno, ČR) – Petr Fröhlich (Most, ČR)
Muay Thai o evropský titul WMC, -86,20 kg, 5×3:
Matěj Peňáz (Jetsaam Gym Brno, ČR) – Andreas Gardasevic (Halmstad Muay Thai, Švédsko)
K-1 o evropský titul WFCA, -95 kg, 3×3:
Tomáš Hron (Hron Gym Brno, ČR) – Sergio Pique (Team Sniper, Nizozemsko)

Josef Michl
Otec a syn za volantem. Jsme na sebe pyšní, říkají závodníci do vrchu Michlovi