Na rozhodující sobotní střetnutí proti Bulharsku se do sportovní haly vměstnalo 650 diváků. „Neuvěřitelné. Mile mě překvapilo, kolik lidí se přišlo podívat na juniorský volejbal. Diváci byli opravdu sedmý hráč na hřišti a zaslouží velké poděkování. Holky si to užily," vzkázal tišnovskému publiku reprezentační trenér Ondřej Marek.

Jeho svěřenky si dokráčely za postupem suverénním způsobem. Ve čtvrtek nepřipustily zaváhání s outsiderem z Dánska, v pátek zdolaly Rakušanky českého kouče Jiřího Šillera a v sobotu v boji o první místo ve skupině E porazily spolufavorita z Bulharska rovněž 3:0. „Ukázalo se, že šesté místo z mistrovství Evropy není náhoda. Holky měly chuť oplatit Bulharkám prohru z utkání o páté místo na tomto turnaji," chválil své hráčky Marek.

Balkánský celek zlobil zejména ve třetím setu, který domácí hráčky ovládly těsným rozdílem 25:23. „Český tým vyhrál zcela zaslouženě. Gratuluju mu k vítězství," pronesl bulharský kouč Petar Dočev.

Roli opory potvrdila smečařka Michaela Mlejnková, se kterou navíc Markovi vyšel taktický tah. „V prvních dvou utkáních útočila z jiné strany, abychom ji Bulharkám ukázali co nejmíň. A na poslední zápas jsme to otočili," vysvětlil kouč, který vede také extraligový Volejbal Brno.

Juniorská reprezentace i s šesti hráčkami Králova Pole ve svém středu však má k postupu na závěrečný turnaj na Kypr ještě daleko. V květnu nastoupí ve společnosti dalších tří celků do druhé fáze kvalifikace, z níž se na šampionát podívá pouze vítěz. „Mistrovství už hraje jen šestnáct týmů a organizátoři dali víc míst Africe, protože v ní chtějí volejbal propagovat. Věřím, že odehrajeme vyrovnané zápasy, družstva si budou body brát navzájem. O postup se popereme," prohlásil odhodlaně Marek.

Dalších pět míst ovšem náleží evropským celkům na základě umístění v mezinárodním žebříčku reprezentací.

kvalifikace ms

Výsledky skupiny E

Česká republika – Bulharsko 3:0 (25–19, 25–20, 25–23)

Česká republika – Rakousko 3:0 (25–22, 25–19, 25–11)

Česká republika – Dánsko 3:0 (25–17, 29–27, 25–10)

Rakousko – Bulharsko 2:3, Bulharsko – Dánsko 3:0, Dánsko – Rakousko 1:3

tabulka skupiny E:
1. Česká rep. 3 3 0 9:0 9
2. Bulharsko 3 2 1 6:5 5
3. Rakousko 3 1 2 5:7 4
4. Dánsko 3 0 3 1:9 0