Kariéra Karla Abrahama v MotoGP:
• MotoGP 2011 (stroj Ducati):
Konečné umístě: 14
Počet bodů: 64
Nedokončené závody: 7
• MotoGP 2012 (Ducati):
Konečné umístění: 14
Počet bodů: 59
Nedokončené závody: 6
Neodjeté závody: 2
• MotoGP 2013 (ART):
Konečné umístění: 24
Počet bodů: 5
Nedokončené závody: 6
Neodjeté závody: 6
• MotoGP 2014 (Honda):
Konečné umístění: 17
Počet bodů: 33
Nedokončené závody: 6
• MotoGP 2015 (Honda):
Konečné umístění: žádné
Počet bodů: 0
Nedokončené závody: 6
Neodjeté závody: 7
• MotoGP 2017 (Ducati):
Konečné umístění: 20
Počet bodů: 32
Nedokončené závody: 5
• MotoGP 2018 (Ducati):
Konečné umístění: 23
Počet bodů: 12
Nedokončené závody: 6

Na patnácté místo, za které se udílí jeden bod, ztratil necelých čtrnáct sekund. „Body byly daleko,“ uznal Abraham a vysvětlil proč, jelikož ještě v sobotní kvalifikaci rozdíl nebyl tolik markantní. „V závodě se mi vyskytl na motorce problém, jenž jsme řešili, ale ne zdárně. Je to velká škoda,“ hlesl brněnský jezdec stáje Reale Avintia Racing.

Po závodě nechtěl specifikovat, v čem byl háček. „Zatím o tom nemůžu moc mluvit. Nicméně si stojím za tím, že tam problém byl. Závodím patnáct let, poznám, jestliže se strojem není něco v pořádku. Když jsem dotahoval Andreu Iannoneho, z ničeho nic jsem byl o vteřinu pomalejší,“ líčil.

Nešlo přitom jen o jedinou nesnázi, se kterou se potýkal. O víkendu do dění na Masarykově okruhu výrazně promluvilo počasí. Pršelo v sobotu i v neděli před začátkem závodu královské kubatury. Dokonce tak, že původně plánovaný start ve dvě hodiny odpoledne se o víc než třicet minut opozdil. „Bylo šílené, co se dělo před závodem,“ sdělil Abraham.

Jezdci museli zůstat v paddocku a počkat dokud okruh neuschne do takové podoby, aby byl bezpečný. „To je těžké. Jsem zastáncem toho, aby se vždy jelo. Ať už je trať jakákoli, piloty bych na ni vyslal,“ nabídl pohled Abraham.

Finálový závod Moto3 Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně 4. srpna 2019. Na snímku Jakub Kornfeil (CZE).
Motocyklová Velká cena? V Brně podle všeho bude i příští rok, zní z města

Nakonec přece jen uznal, že riziko bylo příliš vysoké. „Protože trať od áčka až po výjezd na kopec byla suchá. Poslední zatáčka a cíl se zase čvachtaly ve vodě. Tohle je strašně nebezpečné,“ podotkl devětadvacetiletý jezdec.

Diváci na brněnském okruhu nakonec viděli bezpečný závod, který nedokončilo jen trio pilotů. Prvenství uzmul stylem start-cíl španělský fenomén Marc Márquez. Domácí fanoušci čekali na Abrahamovy body marně. Naposledy se jich dočkali před dvěma roky.

Loni dojel osmnáctý a nejlepší pozici na domácí Grand Prix dosáhl v roce 2012, když dojel devátý.

Jenže časy se mění a dosahovat na bodované příčky je čím dál tím těžší, což pociťuje i Abraham, který letos zatím získal tři body po desíti odjetých závodech. „Naše motorka je skvělá, nemůžu si stěžovat na ni, ani na tým. Ale s Titem (Tito Rabat je Abrahamův stájový kolega – pozn. red.) máme nejstarší stroj ze všech jezdců MotoGP,“ posteskl si.

Chudobnou sbírku bodů může Abraham rozmnožit už o víkendu. V Rakousku se totiž jede další Velká cena. „Tam se moc těším, tamější okruh mám rád, pokud tedy neprší, protože pak je trať kluzká,“ pravil.

Brno 03.08.2019 - Moto GP 2019 - Jakub Kornfeil
Kornfeil o kolizi se Salačem: Byla to blbost. Neuškodil jsem mu, kontruje kolega