Mezi osmnáct zástupců v každé disciplíně se do Al Ajnu probojovali pouze majitelé cenných kovů z letošního seriálu světového poháru a mistrovství světa. „Bylo to krásné zakončení sezony plné luxusu, závod za odměnu. Pořadatel se postaral o příjemné zázemí, zabezpečil luxusní hotel a vynikající jídlo po celou dobu závodu,“ popsal klání aktuální evropský šampion Tomeček.

Tomeček i Nýdrle v dvoudenní kvalifikaci minuli každý jen jeden ze 125 terčů a postoupili do šestičlenného finále. V něm po dvaceti ranách vypadl jako první lídr světového žebříčku a mistr světa Nýdrle, který udělal dvě chyby. Tomeček jej následoval o dvě vyřazovací kola později s dvěma chybami ze čtyřiceti ran. „Výsledky odpovídaly perfektním podmínkám, ale hlavně top obsazení startovního pole. Velmi vysoká úroveň přetrvala také ve finálové položce a bohužel jsme skončili pod stupni vítězů,“ uvedl Tomeček, který pochází z Vnorov na Hodonínsku.

Mistr světa a Evropy v malém fotbale Jan Koudelka.
Mistr světa cukrovce nazdory. Koudelka o úlevy nestojí

Soutěž vyhrál Ital Luigi Lodde, dvojnásobný mistr Evropy trefil všech šedesát terčů a vyrovnal světový rekord. Američan Vincent Hancock, dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa, s ním ztratil krok až při 54. ráně a o jeden zásah skončil druhý. Tomečka porazil ještě Egypťan Azmí Mahalba.

V trapu dělily dalšího letošního českého mistra Evropy Liptáka od postupu do finále čtyři trefy. Zvítězil aktuální vicemistr světa Mauro de Filippis z Itálie. „První den jsem jakž takž ustál, ale cítil jsem, že druhý není prostor na chybu a udělal jsem čtyři, závod šel do kopru. Po Evropě jsem si dal čtrnáct dní pauzu a už jsem nestihl natrénovat plné dávky. Potřeboval jsem odpočinek, protože jsme jeli v kuse od prosince. Hlavní úkol pro nás bylo získat postupové místo na olympiádu, což se podařilo, tohle byl bonusový závod. Nepodcenil jsem ho, ale nepodařil se mi. Byla to moje pátá účast ve finále svěťáku a jen jednou jsem bojoval o medaile, zatím mám na závodě tohoto typu smůlu,“ líčil Lipták.

Se svým parťákem Davidem Kosteleckým už zahajují přípravu na novou sezonu, na konci listopadu absolvují soustředění na Kypru a v lednu velké závody v Kuvajtu a Maroku. „V únoru nás čeká Katar a v březnu už první Světový pohár na Kypru. Měsíc bude klidnější, pak už jedem na plné pecky. Sezona skoro nekončí, máme ji jedenáct měsíců v roce. Je to trend, střelba se vyvinula a nemůžeme si dát odpočinek tři čtyři měsíce jako před deseti lety, dělat doplňkové sporty na postřeh, musíme střílet celoročně. Špička se rozšířila, skoro všichni sahají po medaili, chtějí vyhrávat, i menší státy mají dobré zahraniční trenéry,“ přiblížil Lipták, jenž žije v Rajhradicích u Brna.

Finále SP ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Al Ajnu (SAE)

Muži: Skeet: 1. Lodde (It.) 60 - vyrovnaný světový rekord, 2. Hancock (USA) 59, 3. Mahalba (Eg.), 4. Tomeček, …6. Nýdrle (oba ČR) Trap: 1. De Filippis (It.) 44, 2. Alipov (Rus.) 41, 3. Fernández (Šp.), …v kvalifikaci 12. Lipták (ČR).

Ženy: Skeet: 1. Wej Meng (Čína) 59 - světový rekord, 2. Hillová (Brit.) 55, 3. Englishová (USA). Trap: 1. Skinnerová (USA) 43, 2. Scanlanová (Austr.) 41, 3. Iezziová (It.).