Proti Brňankám stojí taková basketbalová esa jako španělská reprezentantka Marta Xargayová, kapitánka USK i české reprezentace Kateřina Elhotová nebo Amanda Zahuiová, která má zkušenosti z nejlepší soutěže světa, americké WNBA. „Můžeme si přečíst základní pětku nebo soupisku, stoupnout si ke všem a stát u nich,“ zareagoval se smíchem královopolský trenér David Zdeněk na otázku, zda je možné hlídat někoho konkrétního.

Výjezd do Prahy
KP Brno i na finále vypravuje zdarma autobus pro fanoušky. Ten na první utkáni odjíždí ve středu ve 14.30 od haly ve Vodově ulici.

To se totiž kromě jednoho utkání dařilo v semifinále proti Nymburku, kdy se Královo Pole nejvíc zaměřovalo na nejlepší střelkyni letošního ročníku Ženské basketbalové ligy Krystal Vaughnovou. „Hlavní osa USK včetně střídajících hráček je velmi nebezpečná. Bude to o týmové obraně a individuálních výkonech v útoku,“ přemítal Zdeněk.

A co tedy může na pražského giganta platit? „To, co na ostatní týmy. Obrovská tvrdost, neuhnout ze žádného souboje a donutit hrát soupeře pod tlakem. Jakmile dáme USK prostor, nedá nám šanci. Také musíme minimalizovat ztráty a nenabízet jednoduché koše,“ měl jasno kouč KP Brno.

Jeho svěřenky mají oproti soupeři jednu výhodu – nejsou pod tlakem. „Finálové duely si můžeme víc užívat, protože nemáme co ztratit. Chceme ukázat, co v nás je, a s USK se poprat, jak nejvíc to půjde,“ burcovala královopolská pivotka Edita Šujanová.

I brněnský celek má však sílu a spoléhá opět na zkušené pivotky Šujanovou a Ilonu Burgrovou. „Před sezonou mi říkalo hodně lidí, kteří viděli složení týmu, že nemůžeme skončit hůř než druzí,“ dodal Zdeněk.

KP Brno vs. USK Praha
KP Brno
∙ Největší hvězdy: Edita Šujanová, Ilona Burgrová, Sonia Ursuová
∙ Možný žolík: Gabriela Andělová
∙ Kapitánka: Sarah Beránková
∙ Trenér: David Zdeněk (jako kouč vítěz Českého poháru v roce 2018)

USK Praha
∙ Největší hvězdy: Amanda Zahuiová, Marija Režanová, Marta Xargayová
∙ Možný žolík: Kristýna Brabencová
∙ Kapitánka: Kateřina Elhotová
∙ Trenérka: Natálie Hejková (jako trenérka pětkrát vítězka Euroligy a osmnáct titulů v nejvyšších domácích soutěžích)

Brno udolalo Prahu v Superlize
Brno se dočkalo, poprvé v Superlize malého fotbalu vyzrálo na Prahu