Za ním totiž startovala ještě poslední skupina a dva závodníci se dostali před něj. „Časovka byla hrozně těžká, pořád se jelo do kopce nebo z kopce, panovalo docela velké vedro, ale už od startu jsem věděl, že mi to sedne. Dostal jsem se pod třicet minut, což je pro mě parádní výkon a jsem spokojený, příprava nebyla k ničemu,“ prohlásil v cíli Otruba.

Pod půl hodiny se na dvou okruzích trati mezi Brněnskou přehradou a Kohoutovicemi, která dohromady měřila 23 kilometrů, dostali jen nejlepší čtyři závodníci. Nejrychleji ji zvládl Edoardo Affini z Itálie, přes 25 sekund na něj ztratil Izidor Penko ze Slovinska a téměř 32 sekund Markus Wildauer z Rakouska.

Ilustrační foto.
Mmcité v Brně končí, preferuje cizinu. Klub hledá nového sponzora

Výsledky mistrovství Evropy
Časovka juniorů:
1. Remco Evenepoel (Belgie) 29:51,3; 2. Ilan Van Wilder (Belgie) +0:27; 3. Antonio Tiberi (Itálie) +0:40; …19. Petr Kelemen (ČR) +2:36; 31. Jan Kašpar (ČR) +3:13

Časovka mužů do 23 let:
1. Edoardo Affini (Itálie) 29:26,5; 2. Izidor Penko (Slovinsko) +0:25; 3. Markus Wildauer (Rakousko) +0:31; 4. Jakub Otruba (ČR) +0:33; …21. Richard Holec (ČR) +1:57.

Otrubovi na bronzový stupínek scházelo přesně 1,35 sekundy. „Kuba časovku zvládl excelentně. Říkal jsem mu mezičasy, a tím jsme se ho snažil trošku hnát. Na posledním ztrácel sedm sekund, což se dá stáhnout, nakonec ubral jen šest. Mrzí mě to, věřil jsem, že ho vyřvu ještě na tu sekundu, už skoro nemůžu mluvit. I tak předvedl super výkon, což je jenom příslib na sobotu a neděli,“ vzhlížel reprezentační kouč Tomáš Konečný k závodům s hromadným startem ve Zlíně.

Na prvním mezičase patřilo Otrubovi až čtrnácté místo se sedmnáctisekundovou ztrátou, ale pak podle plánu zrychloval až do cíle. „Takovou taktiku v časovkách mám, nejdřív se pět minut pomalu rozjedu, pak přidávám až do cíle, vyšlo to. Formu mám a doufám, že to dokážu i v hromadném závodě,“ doplnil český reprezentant.

Brněnský rodák Richard Holec obsadil ve stejné kategorii 21. příčku. „Hodně foukal vítr, který se navíc točil, buď byl boční, nebo zepředu, pořád se to měnilo. Moc dobře jsem se necítil, připadalo mi, že jsem někdy šlapal do prázdna, neměl jsem hrubou sílu,“ řekl Holec po dojezdu.

Juniorským evropským šampionem v časovce se stal Remco Evenepoel z Belgie. Petr Kelemen obsadil devatenáctou pozici a Jan Kašpar 29. příčku. „Když jsem si trať projížděl při tréninku, říkal jsem si, že to půjde. Ale při závodě bylo hrozné horko, špatně se mi dýchalo, foukal silný vítr a nejelo se mi vůbec dobře,“ vyhrkl ze sebe mladší bratr evropského šampiona v dráhové cyklistice Pavla Kelemena.

Hokejista Tomáš Vincour.
Hradec místo Finska. Vincour po dvou titulech opouští Kometu

V sobotu pokračuje mistrovství Evropy ve Zlíně silničním závodem juniorek a žen do 23 let, v neděli se na trať vydají junioři a muži do 23 let. „Závodníci, které tady máme, jsou dobře připravení a chtějí se před domácím publikem ukázat. Trať ve Zlíně je extrémně náročná a myslím, že cíl neuvidí víc než polovina jezdců. Budeme se snažit rvát o přední příčky,“ doplnil Konečný.