Ostrá zkouška proti florbalové elitě před domácím mistrovství světa národnímu týmu nevyšla. Česká reprezentace na turnaji Euro Floorball Tour, který od pátku do neděle hostila brněnská DRFG Arena, sesbírala tři porážky a skončila na posledním čtvrtém místě. Jediný bod urvala při sobotní prohře 5:6 po samostatných nájezdech proti Švýcarům.

Burgrová (na snímku) se při rozlučce styděla. Královo Pole prohrálo ve finále i podruhé
Burgrová se při rozlučce styděla. Královo Pole prohrálo ve finále i podruhé

V čem národní tým za třemi soupeři ze světové špičky zaostával? Hlavně v proměňování vyložených gólových příležitostí. „První dva zápasy proti Švédsku a Švýcarsku jsme hráli celkem dobře. Měli jsme dost šancí na vítězství. Víc, než jsme si kdy proti těmto týmům vypracovali. V neděli proti Finsku už nám chyběla energie,“ zhodnotil finský trenér českého národního týmu Petri Kettunen.

Výsledky Euro Floorball Tour v BrněPátek:
Švýcarsko – Finsko 10:6, Česko – Švédsko 3:5.
Sobota:
Finsko – Švédsko 6:7, Česko – Švýcarsko 5:6 po nájezdech.
Neděle:
Švédsko – Švýcarsko 11:7, Česko – Finsko 2:6.
Konečné pořadí:
1. Švédsko 9 bodů, 2. Švýcarsko 5, 3. Finsko 3, 4. Česko 1.


V pátek vstoupili jeho svěřenci do turnaje těsnou prohrou 3:5 se silným Švédskem. V sobotu se proti Švýcarům vrátili do téměř ztraceného utkání, když před koncem druhé třetiny prohrávali 0:4, ale díky výborné třetí periodě dotáhli duel za stavu 5:5 až do samostatných nájezdů, ve kterých ale rozhodl zkušený Matthias Hofbauer.

V neděli už česká reprezentace fyzicky nestačila na úřadující světové šampiony z Finska, kterým podlehla 2:6. „Mrzí mě hlavně laciné branky. V každém zápase jsme dostali dvě nebo tři, což je na mezinárodní úrovni moc. Poučíme se,“ poznamenal Kettunen.

Pokud chce národní tým uspět na prosincovém světovém šampionátu v Praze, musí podle obránce Patrika Suchánka hrát aktivněji v defenzivě. „Nehráli jsme špatně. Vidím v naší hře pokrok,“ zmínil.

Sedmadvacetiletý pilíř obrany nakonec kvůli zdravotním problémům dalších spoluhráčů převzal na turnaji roli kapitána. „V prvním zápase jsem byl trochu nervózní, protože jsem kapitánskou pásku měl naposledy asi v dorostencích. Nejsem úplně zvyklý na komunikaci s rozhodčími, většinou se do ní v reprezentaci moc nezapojuju. Nakonec to ale bylo v pohodě,“ vysvětlil Suchánek.

Pohár pro vítěze Euro Floorball Tour si nakonec z Brna odvezli Švédové, kteří prošli turnajem bez porážky. V přímém souboji o první místo si v neděli poradili v dramatickém duelu se Švýcarskem 11:7. „Švýcaři tady byli nejtěžší soupeř. Hráli velmi dobrý, rychlý a fyzicky náročný florbal,“ popsal střelec vítězné branky Alexander Galante Carlström.

Vítězství je pro něj důležité i v přípravě na mistrovství světa, kde se Švédové pokusí znovu vrátit titul do země tří korunek. „Máme nového kouče a hrajeme věci, na které jsme nebyli zvyklí. Šampionát bude těžký, potřebujeme před ním odehrát dobré výsledky,“ dodal podle novinářů a trenérů aktuálně nejlepší florbalista světa.

Zlatá náplast brněnských korfbalistů: doma získali třetí titul v extralize
Zlatá náplast brněnských korfbalistů: doma získali třetí titul v extralize