Už řadu let je neomezený vládce českého triatlonu a koncentrují se v něm největší česká esa. „Když jsme s bráchou klub zakládali, tak nás ani náhodou nenapadlo, že se to může rozjet do takových rozměrů," vzpomíná bývalý výborný triatlonista Tomáš Kočař na rok 1987, kdy s bratrem Michalem stáli u zrodu oddílu.

Brněnské uskupení sbírá titul za titulem, minulý týden uspělo i v anketě o nejlepší brněnský sportovní kolektiv, kde obsadilo třetí pozici. „Jde o to, že náš tým dokáže triatlonistům nabídnout nejlepší podmínky. Lidé v něm dělají dobře svou práci a velkou výhodu představuje vlastní areál v Družstevní ulici, kde sportovci mají potřebné zázemí," zmiňuje Tomáš Kočař, který se v klubu podílí na tréninku a zajištění servisu. Jeho bratr Michal pak funguje jako předseda a sportovní ředitel oddílu.

Ekol TeamDlouhodobě nejúspěšnější triatlonový tým v České republice. Brněnské uskupení založili v roce 1987 bratři Michal a Tomáš Kočařové společně s Olinem Tegzem. V barvách Ekol Teamu závodila nebo závodí řada vynikajících triatlonistů jako Filip Ospalý, Martin Krňávek, Radka Vodičková nebo Vendula Frintová. Vedle podpory vrcholových sportovců se klub zaměřuje i na výchovu mládeže.

Ekol Teamem prošla spousta triatlonových ikon. Na Tomáše Kočaře navázali mezi muži Filip Ospalý a Martin Krňávek, v ženách třeba Radka Vodičková nebo současná Královna triatlonu o olympionička z Ria de Janeiro Vendula Frintová. „Michal Kočař zajistí závodníkům takové podmínky, které nikde jinde nedostanou. Pro začínající triatlonisty je klub alfa omega, zajišťuje vše. Já už funguji trochu jinak, mám i osobní sponzory," popisuje Ospalý, který je asi historicky nejúspěšnější zástupce úspěšného týmu.

Za raritu lze považovat, že závodníci Ekol Teamu nechyběli na pěti olympiádách v řadě. „Nejvíc si asi cením toho, že jsme na špici vydrželi tak dlouho. Letos jsme absolvovali už třicátou sezonu a vždy se našel někdo, kdo držel náš prapor. Otázka je, co se stane, až třeba skončí Filip nebo Vendula. I peníze se shánějí čím dál hůř. Ale to obecně platí v každém sportu. Triatlon a další odvětví mají v tomto směru zlatou éru za sebou," líčí Michal Kočař.

Vedle péče o špičkové závodníky se klub věnuje i výchově mladých nadějí. „V záloze pár šikovných talentů máme. Jenže dětí je hodně málo. Počet hobíků sice roste, ale úroveň jde dolů. Nejhorší pak je fakt, že se mladým nechce dřít. Přitom triatlon je právě o tvrdé přípravě, bez ní to nejde," povídá Tomáš Kočař.