Dosud totiž jeho svěřenci čelili výhradně těžko hratelným protivníkům s jinými peněžními možnostmi. Slavia, teplický Svarog i Plzeň patří mezi špičku, až čtvrtý duel proti vysokoškolákům z Ostravy přinesl první body za triumf 8:2. „Těm prvním soupeřům se zkrátka nemůžeme rovnat. Trénujeme dvakrát týdně, oni sedmkrát, musí to být znát,“ řekl Galia.

Pavel Kelemen.
Kelemen dřepuje se 180 kilogramy. Touží po olympiádě v Tokiu

Helas v lize1. kolo
Slavia Praha – Helas Brno 7:3
2. kolo
Helas Brno – Svarog 4:5
3. kolo
Plzeň – Helas Brno 6:2
4. kolo
Helas Brno – Ostrava 8:2


MLÁDÍ VEDLE HVĚZDY


Jeden trumf, který Brnu může závidět skoro celá soutěž, ovšem Helas má. Je jím devětadvacetiletý reprezentant David Cupák.

Kvůli třízápasovému distancu na úvod sezony chyběl, jakmile přišel, dominoval. Ostravě nasázel čtyři góly a na další tři přihrál. Za jediný duel měl podíl na skoro tolika brankách jako celý tým v předcházejících třech zápasech dohromady. „Není to pro mě důležité. Hlavně že jsme přetrhli šňůru porážek,“ pravil skromně Cupák.

Ve svých letech nemá potřebu něco si dokazovat. V týmu je jako mentor, kapitán a hrající asistent v jednom. „S Davidem se mi naprosto skvěle spolupracuje. Mám na starosti vedení tréninků, on se věnuje taktice na utkání,“ popsal rozdělení rolí v realizačním týmu Galia.

Vedle Cupáka dostávají prostor mladí, pod vedením tahouna tak možná rostou reprezentanti. Devatenáctiletý Jakub Sznapka má průměr víc než jeden bod na zápas, po zranění se vrací také jiná naděje Jan Ovčačík. „Jsou to talentovaní kluci, kteří ještě mají hodně před sebou,“ podotkl Cupák.

Helas čeká také čtvrtfinále poháru, v němž v pondělí deset minut před půl devátou večer hostí Uherské Hradiště.

26. Mistrovství České republiky ve squashi v Galerii Harfa v Praze 4. března. Daniel Mekbib.
Squashista Mekbib: Probudit se do první stovky? Jedním slovem skvělé