„Nevěděl jsem, co od natáčení čekat, protože jsem doteď nic podobného nezažil. Vždycky mě ale lákalo zahrát si ve filmu. Šlo o zajímavou zkušenost, kterou si rád zopakuju,“ usmíval se třiadvacetiletý závodník Univerzity Brno.

Nejprve mu organizační tým přidělil roli vojáka, nakonec ale přece jen navlékl nátělník a šortky. „Vysvětlil jsem jim, že dělám atletiku, takže naštěstí povolili. První den jsem hrál amerického běžce při rozcvičce a do záběru jsem se moc nedostal. To se mi povedlo až druhý den díky známému trenérovi vytrvalců, kterého jsem na natáčení potkal. Doporučil mě do hlavního závodu, takže jsem nakonec hrál Coxe,“ těšilo Tučka.

Na 190. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno se srazily v úterý čtyři kamiony. Po nehodě byla dálnice neprůjezdná.
D1 u Ostopovic byla uzavřená. Srazily se tam čtyři kamiony

Roli známého britského běžce si vyzkoušel při závodě na deset kilometrů na olympiádě v Londýně v roce 1948, který Zátopek vyhrál. „Jsem na několika záběrech při průběhu cílem. Pak taky u legendární scény, kdy představitelka Dany Zátopkové (herečka Marta Issová – pozn. red.) zakřičela Ťopku, Ťopku a zvedla červené trenýrky, aby zrychlil. To nás zrovna Zátopek předbíhal v zatáčce. Takže se dá vlastně říct, že mě předběhla legenda,“ smál se atlet z Brna.

Na natáčení se potkal s několika soupeři, s nimiž normálně zápolí v domácí extralize. „Závodníky hráli skuteční atleti. Kdyby hráli běžce nesportovci, šlo by to poznat. Už já jsem si na záběrech připadal divně, protože mám krok sprintera a ne vytrvalce,“ popsal Tuček, který se loni poprvé v kariéře představil na mistrovství Evropy dospělých.

SKVĚLÁ TECHNIKA

Nadšený byl z běžeckého stylu herce Neužila, který na roli čtyřnásobného olympijského vítěze trénoval čtyři roky. „Běhal skvěle, úplně jako Zátopek. Přesně napodobil jeho styl. Režiséři nejdřív řešili, jestli mají naučit herce běhat nebo atleta hrát. Nakonec se shodli, že je jednodušší naučit herce běhat,“ přiblížil brněnský rodák.

Přiznává, že natáčení nebylo snadné. „Běhali jsme přibližně dvě stě metrů a scéna se natáčela asi desetkrát za sebou. Vždycky jsme proběhli a vzápětí slyšeli od režiséra, že nás poprosí ještě jednou,“ vzpomínal s úsměvem.

ZASTÍNIL ZÁTOPKA

Jednou se dokonce záběr opakoval kvůli jeho chybě. „S jedním běžcem jsme se domluvili, že se předběhneme, aby scéna vypadala autenticky. Omylem jsem ale zabral celý prostor před kamerou a Zátopka nešlo vidět. Bál jsem se, že mě pak přeřadí do jiné dráhy a už mě nebude vidět vůbec,“ culil se Tuček.

A co ho na natáčení překvapilo nejvíc? „Jednoznačně to, jak dlouho jsme čekali. Pokud člověk není hlavní herec, stráví na place celý den a z toho bude před kamerou jen chvilku. Táta byl kdysi taky na komparzu a říkal mi, že budu čekat třeba šest hodin, pak natočím jeden záběr a půjdu domů. Říkal jsem si, že je to nesmysl, ale měl pravdu,“ přiznal.

Tatran Bohunice. Ilustrační foto
Lídři? Jiskra šokuje B třídu, Bohunice si dávají pozor na městské rivaly

Na premiéru filmu se půjde podívat do kina. „Strašně mě zajímá, jak bude film vypadat. Nejen záběry na dráhu, ale i na tribuny. Před kamerou bylo třeba dvacet lidí představující diváky a musí se z toho udělat plné ochozy. Bylo úsměvné sledovat diváky, jak otevírají pusu a na oko křičí, přitom byli ve skutečnosti potichu,“ dodala brněnská naděje.