V Sokolu Brno začínala s gymnastikou. Dotáhla to až do národního týmu, ale v šestnácti ji zlákala atletika. „Byl to obrovský dril, přesto na léta v Sokole vzpomínám ráda. Jedna z mých nejlepších kamarádek je Kristýna Pálešová. Navzájem si fandíme a podporujeme se v osobním i sportovním životě. Pojedu se podívat i na její mezistátní utkání v Polsku," popisuje vztah s brněnskou gymnastkou a českou reprezentantkou.

Po roce atletického tréninku přesídlila do hlavního města, kde se natrvalo usadila. „V Brně nebyli trenéři ani pořádný výběr tyčí," vysvětluje důvody stěhování Maláčová.

Gymnázium Ludvíka Daňka tak vyměnila za pražské v Nových Butovicích. Nyní dodělává bakalářské studium na Vysoké škole ekonomie a managementu. „Chybí mi jen napsat bakalářku. Snad už to nějak doklepu," komentuje studium sportovkyně původem z Žebětína.

V letošní sezoně si zlepšila osobní rekord už na 450 centimetrů. Na nedávném mistrovství republiky se jí ale příliš nedařilo. Skončila druhá za suverénní Jiřinou Svobodovou. „Tápala jsem v technice. Už delší dobu není ideální," přibližuje své současné největší problémy. „V tréninku to jde ale správným směrem a věřím ve zlepšení," dodává.

To může dokázat už od úterý, kdy startuje mistrovství Evropy v Curychu. Pokusí se prolomit předešlé neúspěchy v kvalifikacích, přes ně neprošla na dvou minulých šampionátech. „Finále je můj cíl. Když se do něj dostanu, budu spokojená," říká atletka, která skončila v Barceloně na šestnáctém místě a o dva roky později v Helsinkách ještě o dvě příčky hůř.

V curyšském sektoru se nemusí bát, že si s nikým nepromluví česky. Startovat budou hned dvě její krajanky. Vedle Svobodové ještě další brněnská atletická naděje Rebeka Šilhanová.

JAN PAŘÍK