„Poprvé jsem běžel jako starší žák nebo dorostenec už někdy v roce 1983 či 1984. Už je to tak strašně dávno," usmívá se při vzpomínce čtyřiačtyřicetiletý vytrvalec.

Patří rovněž mezi osmičku atletů, kteří hlavní kategorii Běhu Lužánkami třikrát ovládli. Jeho první a druhý triumf rozdělilo čtrnáct let. Orálek kraloval v letech 1991 a 2005, třetí triumf přidal o rok později. „V Lužánkách běhám už přes třicet let, líbí se mi tam, i když tam teď už večer nebo o víkendech bývá spousta lidí. Občas se tam proběhnu se psem," popisuje závodník Moravské Slavie Brno.

U tradičního startu běžecké sezony v Lužánkách bývá pravidelně, i když pro ultramaratonce představuje osm kilometru vlastně sprint. „Kratší závody mi nevadí, i když samozřejmě už nejsem tak rychlý jako dřív. S úrovní, na které jsem běhal, bych se porovnal i s těmi nejlepší. Z mezinárodního pohledu sem přijíždějí Maďaři nebo Keňané třetího gardu," podotýká rodák z Hrušovan u Brna.

V galerii vítězů posledních deseti let se objevilo jméno českého vytrvalce pouze třikrát. Na dvě výhry Orálka navázal až předloni Roman Rudolecký z Univerzity Brno. V letech 2007, 2008 a 2010 kraloval Polák Jakub Burghardt.

Před šesti lety poprvé vyhrál atlet tmavé pleti, Feyissa Mossisa z Etiopie. Loni stanovil nový traťový rekord 22 minut a 41 sekund Joel Maina Mwangi z Keni. „Nedá se bránit tomu, aby afričtí běžci přijeli. Jsou rychlejší, a proto vyhrávají. Ale moc nerozumím organizátorům českých závodů, kteří si pozvou třeba čtyři Keňany třetí kategorie a ještě jim něco platí," nabízí svůj pohled Orálek.

Délka hlavního klání vytrvalců se za sedmdesát let několikrát měnila podle počtu okruhů. Běh Lužánkami od prvního ročníku až do šedesátých let měřil 4800 metrů. V roce 1970 měl 8000 metrů, ale následujících dvacet let až na výjimky běhali muži 6400 metrů. Pouze v roce 1992 připravili pořadatele závod dlouhý 9600 metrů.

Posledních dvacet let měří hlavní klání osm kilometrů, což představuje pět okruhů. „Snažím se od začátku držet vpředu a moje taktika spočívá v tempu, soupeře musím uštvat. Pokud vydrží až do závěru, předběhne mě ve finiši každý," říká.

Od roku 2006 pořádá Běh Lužánkami oddíl Track & Field Brno v čele s Karlem Walterem. Počet účastníků se z tehdejších 116 zvýšil na loňských 779. „V roce 2000 to vypadalo, že závod umře, ocitl se mimo zájem běžců i lidí. Díky běžeckému boomu i Karlovi se Lužánky dostaly na důstojnou úroveň, která odpovídá i bohaté historii," dodává Orálek.

Co psala RovnostPro zvětšení klikněte.
Lužánky? Bitva o rekord a slavná jména

Největší brněnský park potkala v sobotu dokonalá proměna. Ze zeleného místa víkendového odpočinku Brňanů se stala trať pětašedesátého ročníku mezinárodního vytrvaleckého mítinku. (…) Větší koncentraci současných i bývalých atletů na jednom místě, kteří jsou schopni zaběhnout například maraton hluboko pod tři hodiny, byste hledali obtížně. „Jsem nadšený. Účast 370 běžců jsme nečekali. Dokonce jsme museli řešit nedostatek startovních čísel," těšilo ředitele závodu Karla Waltera.

29. března 2010