Po devatenácti letech nepřetržitého účinkování v prestižní Eurolize. „Věřím, že se jedná pouze o výjimku a v dalších letech se klub zase vrátí," přeje si bývalá kapitánka Hana Horáková.

největší úspěchy Euroliga:
místo – 2006
místo – 2005 a 2009
místo – 2001 a 2004
Domácí liga:
14 titulů mistra v letech 1996 – 2008 a 2010
Domácí pohár:
15 vítězství v Českém poháru v letech 1996 – 2009 a 2013

Po minulé sezoně klubu vypršela smlouva s dlouholetým sponzorem Imosem, nového generálního partnera majitel a kouč v jedné osobě Jan Bobrovský dosud nenašel. „Je to zvláštní, protože třeba v Brně je basketbal určitě populárnější než v Praze, kde diváci nechodí na ligové ani euroligové zápasy. Když už přijdou, je to jen na finále. V Brně je propagace basketbalu na lepší úrovni," zamýšlí se další někdejší opora týmu Romana Hamzová.

Jenže Žabiny, jak zní nový oficiální název klubu pro nadcházející sezonu, se v posledních letech potýkaly i s konkurencí ostatních sportů. „V Brně jsou momentálně na výsluní jiná odvětví, hlavně hokejová Kometa jede, také fotbalová Zbrojovka. A peníze chtějí všichni," všímá si Horáková, která klub dovedla k vítězství v Eurolize v roce 2006.

Prestižní soutěž hrálo družstvo ze Žabovřesk nepřetržitě od roku 1996, ovšem po letech plných úspěchů znamenaly poslední ročníky právě kvůli ekonomickým nesnázím zklamání. V minulé sezoně klub prohrál poprvé ve své historii všechny zápasy v základní skupině. „Euroligu mají hrát basketbalistky, které na ni výkonnostně mají. Pro holky, které dostávaly v každém utkání debakly o dvacet až čtyřicet bodů, to asi velká motivace není," domnívá se Hamzová.

Klub však i přes neutěšené výsledky obhajoval svoji účast právě možností nabídnout talentovaným basketbalistkám mezinárodní srovnání. „Brno bylo díky Eurolize lákadlo. Mladé hráčky viděly motivaci si v ní zahrát. A v Žabinách tu možnost dostávaly," říká Horáková.

Řada fanoušků si spojuje úpadek klubu s odchodem manažera Jiřího Hamzy, nynějšího úspěšného šéfa biatlonového svazu. „Je to smutný příběh, když z klubu, kterého se bála celá Evropa, vznikne toto. Určitě to není tím, že odešel Hamza. Zkrátka jsme v té době nebyli ti, kteří měli být na výsluní z hlediska priorit města Brna," pronesl nedávno Hamza.

Klubu v nové sezoně zbude účast v domácí lize a poháru. „Je to strašná škoda, ale ukazuje se, že je to jen o penězích," dodává Horáková.