Tým okolo kapitána a trenéra Jiřího Šány v německém Wuppertalu nejprve vybojoval důležité vítězství 3:2 nad Paříží v prvním kole. Ve druhém pak nestačil na řecký Aris 1:4 a v opravách podlehl 2:3 Hamburku. „Francouzský tým byl velmi silný. Řekové měli v družstvu medailisty z Grand Prix i Grand Slamu. Proti domácímu Hamburku jsme moc šancí neměli,“ uznal Švec.

Brňané na pomoc povolali i reprezentanty Václava Sedmidubského a Michala Horáka z pražského USK. „Pro kluky se jedná o výbornou zkušenost, protože se potkali se špičkovými závodníky,“ prohlásil královopolský manažer.

Ten si výkon mužstva pochvaluje. „Ivan Petr vyhrál důležitý zápas s Paříží, když rozhodl na 3:2. Nechci však nikoho vyzdvihovat, kluci podali výkony, na jaké mají a nechali tam všechno,“ řekl Švec.

Basketbalistky KP Brno v EuroCupu. Ilustrační foto.
Kouč basketbalového Králova Pole věří, že tři ženy duel EuroCupu zvládnou

Do bojů v Evropské lize naopak nezasáhli polští závodníci Alexander Beta a Wiktor Mrowczinski. Oba výrazně pomohli k extraligovému bronzu, který Brnu účast v prestižní soutěži zajistil. „Rozhodli jsme se vytvořit český tým, měli jsme možnost hostování dvou závodníků, takže jsme dali příležitost reprezentantům,“ objasňuje čtyřicetiletý bývalý judista.

Příští rok už však Brnu třetí místo v extralize pro kvalifikaci do Evropské ligy stačit nebude. „Letos se jednalo o pilotní projekt, v příští sezoně už bychom museli extraligu vyhrát,“ poznamenal Švec.

Ve stejné době, kdy bojovali senioři v Německu, ovládlo Královo Pole i finále dorostenecké ligy družstev do osmnácti let. „Vyhráli jsme ji už počtvrté za sebou, což je obrovský úspěch,“ liboval si držitel dvou bronzových medailí z Akademického mistrovství světa a jedné z Letní univerziády.

Na mladé judistické naděje brněnského klubu je náležitě pyšný. „Talenty máme, tři reprezentační závodníci z Brna jsou ze všech českých dorostenců nejvýš postavení v evropském žebříčku,“ pochvaloval si Švec.

Brno v Evropě
1. kolo: SKKP Brno – Paříž 3:2 (za Brno vyhráli Václav Sedmidubský, Ivan Petr a Michal Horák)
2. kolo: SKKP Brno – Aris 1:4 (za Brno vyhrál Tomáš Binhak)
Oprava: SKKP Brno – Hamburk 2:3 (za Brno vyhráli Václav Sedmidubský a Michal Horák)