Před aktuální sezonou přestoupila nyní devětadvacetiletá smečařka do nově vzniklého celku Šelem Brno, který sdružuje hráčky, jež chtějí hrát volejbal na nejvyšší úrovni, ale zároveň se věnovat práci nebo dětem. Ve zralém volejbalovém věku prožívá nejlepší období kariéry. Je nejproduktivnější hráčkou extraligy a vysloužila si první pozvánku do reprezentace, kde o víkendu šestnácti body přispěla k výhře české reprezentace nad Finskem 3:2 na sety. „Vůbec nevím, jak to mám zhodnotit. Sama nerozumím tomu, co se děje. Je to neuvěřitelné,“ rozesměje se nová opora reprezentace.

V případě sobotní prohry v Jindřichově Hradci s Finskem by český výběr přišel o naději postoupit na evropský šampionát, národní tým ale důležitý duel i díky notné porci bodů od Janečkové zvládl. „Šlo o neskutečný zážitek. Měla jsem husí kůži, takovou atmosféru jsem ještě nezažila. Jsem typ člověka, který moc nevnímá fanoušky při utkání, ale teď rozhodně ano,“ rozplývá se volejbalistka, která si zahrála i v Rakousku nebo Švýcarsku.

Jasmine Gillová
Rozhodla drtivá převaha ve druhé čtvrtině. KP Brno si připsalo cenné vítězství

Momentálně je nečekaný trumf reprezentačního trenéra Zdeňka Pommera, který odvrací hrozící blamáž národního celku. Češky budou možná poprvé po čtrnácti letech chybět na evropském šampionátu. K postupu potřebují ve středu od osmi hodin večer zvítězit ve Stockholmu nad Švédskem a zároveň věřit, že Estonsko podlehne Finsku, v opačném případě bude evropský šampionát bez české účasti. „Už situaci nemáme úplně ve svých rukou, což samozřejmě není ideální. Chceme předvést maximální možný výkon a zápas si užít,“ zmiňuje reprezentantka.

V devětadvaceti letech je nejstarší hráčkou českého výběru, služebně zato nejmladší. „Je to skvělé, i když trochu zvláštní. Všechny makáme na dvě stě procent. Chceme vytřískat co nejvíce za krátký časový úsek,“ usmívá se Janečková.

Důvodů k dobré náladě má za poslední měsíce mnoho. V extralize vévodí tabulce produktivity, v patnácti zápasech nasbírala 306 bodů. „Jsem z toho překvapená ještě víc než kdokoliv jiný. Ale je pravda, že víc než dobré osobní statistiky by mě potěšilo, kdyby se nám uzdravily blokařky. Vyměnila bych body za lepší umístění,“ podotýká.

Ilustrační foto.
Za třetinu dokáže tři góly nasázet, ale i dostat. Kometu trápí herní výpadky

V extralize střídají Šelmy série výher se šňůrami proher. Před reprezentační pauzou brněnské volejbalistky ztrácely a aktuálně jim patří sedmá pozice tabulky. „Přišlo období zranění a hlavně na bloku. Nebýt toho, možná jsme v tabulce výš. Výhoda je, že nemáme stanovené žádné konkrétní cíle. I když jsme se propadly, nic není ztracené,“ říká Janečková.

A co stojí za jejím nebývalým rozkvětem v pokročilém volejbalovém věku? „Sama netuším. Možná je to tím, že jsem si potřebovala dát pauzu od volejbalu a odpočinout si od něj, vyčistit hlavu. Začala jsem taky v klubu pracovat, starám se o účetnictví. Člověk naráz zapojuje i hlavu, celý život se netočí jen kolem tréninků, a to mi pomáhá,“ přemýšlí nahlas smečařka.

Sněhová nadílka v brněnských ulicích.
Sníh komplikoval dopravu. V příkopu skončil sypač i telata

Ještě před návratem na extraligové palubovky ji čeká možná zápas kariéry.