Medailové žně začaly v úterý na Evropských hrách v Minsku. Bárta v časovce na 28,6 kilometru zaostal za vítězným Vasilem Kirijenkou z Běloruska o 37 vteřin a radoval se tak z bronzové medaile. „Z časovek, které jsem jel, je to určitě jeden z největších úspěchů. Sice jsem byl na mistráku světa sedmý, na Tour de France zase třetí, ale tam se vyhlašuje jen první místo. Medaile je medaile, je to úplně jiný pocit,“ radoval se z úspěchu Bárta.

Jan Bárta
datum narození: 7. prosinec 1984
místo narození: Kyjovdomácí mistrovské tituly:
2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2019 – mistr ČR v časovce jednotlivců
2013 – mistr ČR v závodě s hromadným startem
2003 – mistr ČR v závodě s hromadným startem do 23 let
další úspěchy: 2. místo ve 14. etapě závodě Giro d’Italia 2012, 3. místo v časovce na Tour de France 2014, 74. místo v závodě s hromadným startem na olympiádě v Londýně 2012, 15. místo v časovce na olympiádě v Riu de Janeiro 2016

Cyklista z hradeckého týmu Elkov Author se pral nejen s náročnými tratěmi, ale také složitým přesunem. Z Minsku do Trnavy cestoval ve středu. „Přesun byl hodně náročný a na výkonu se určitě podepsal. Myslím, že nakonec jsem to zvládl a podal jsem optimální výkon,“ říká Bárta.

Středeční trénink si přesto neodpustil. „Do Trnavy jsme se dostali až kolem půl osmé večer. Rychle jsme do sebe naházeli večeři a kolem osmé jsme si s Jakubem Otrubou projeli trať,“ dodává.

Časovku na společném mistrovství České a Slovenské republiky ovládl čtyřiatřicetiletý cyklista poté, co porazil loňského šampiona Josefa Černého. „V první půlce jsem Pepovi trošku ujel a v druhé už jsem si náskok jen udržoval. S výkonem jsem maximálně spokojený,“ komentuje Bárta klání.

Na 41 kilometrů dlouhé trati předvedl čas 51:01,59 minut a závod byl podle jeho slov náročnější než bronzový na Evropských hrách. „Nasčítala se únava z Minsku a z přesunu, navíc bylo extrémní vedro. Všechno se to nabalilo na sebe, proto pro mě byl druhý závod obtížnější,“ říká čerstvý šestinásobný mistr republiky v časovce.

Motorkář v Pionýrské ulici narazil do sloupu. Skončil v nemocnici
Motorkář narazil v Pionýrské ulici do sloupu. Skončil v nemocnici

Bárta má jasno, kterou medaili považuje za významnější. „Cennější je pro mě jednoznačně bronzová z Evropských her. Republiku jsem v časovce vyhrál už pošesté, takže medaile z Minsku pro mě znamená určitě víc,“ sděluje cyklista ze Sobůlek na Hodonínsku.

Republikový šampionát vyvrcholí v neděli v poledne závodem mužů s hromadným startem, ve kterém se představí i Bárta. Potom už čerstvý mistr republiky žádné plány nemá. „Vypadá to, že si konečně odpočinu,“ směje se český reprezentant.

ELIŠKA NOVÁKOVÁ