Jeho svěřenky v boji o bronz porazily trutnovskou Karu 89:78. „Třetí místo bereme jako úspěch. Všechny celky v soutěži byly opravdu dobré," souhlasila brněnská pivotka Amber Spragueová.

Právě šestadvacetiletá Američanka si sice po semifinálové porážce s maďarským Miskolcem vyslechla kritiku brněnského kouče, druhý den však přispěla k výhře nad Karou 25 body. „Snad je to dobrá odpověď. Zahrály jsme dobře jako tým, je to vítězství kolektivu," chválila spoluhráčky.

Finálový duel měl čistě zahraniční obsazení. Přemožitel Valosunu Miskolc se v něm utkal s rumunským Aradem, který do Brna přijel jako favorit na prvenství. Svoji roli také potvrdil už v první čtvrtině, po které vedl o 27 bodů. Maďarský celek propastný rozdíl nedohnal a Arad triumfoval po výhře 85:58. „Vítězství je pro nás opravdu velmi, velmi důležité, protože některé hráčky už soutěž hrály předtím, ale nevyhrály ji. Jsem šťastná, že teď se dočkaly. Bereme vítězství jako svěží vítr do našeho týmu," radovala se asistentka trenéra Aradu Cristina Ciocanová.

Do boje o první místo měl přitom nakročeno Valosun, jenže v semifinále doplatil na mizernou třetí čtvrtinu, v níž zaznamenal jen osm bodů a dobře rozehraný zápas přenechal Miskolci. „Měly jsme špatný obranný i útočný doskok. Párkrát jsme v úvodu druhého poločasu zbrkle vystřelily, nehrály jsme kolektivně," smutnila po rozplynutí snu o finále domácí kapitánka Irena Borecká.

Ačkoliv pořadatelskému týmu finálová účast unikla, panuje v Králově Poli s turnajem spokojenost. I přes nepříznivé počasí si do hlediště našlo cestu přes dva tisíce diváků. „Ze slov zúčastněných týmů i delegátů vyplynulo, že jsme organizačně obstáli. Byla to pro nás první zkušenost s takovou akcí, takže je co zlepšovat. Nicméně pro ženský basketbal v Brně se dle mého názoru jednalo o obrovskou reklamu," pochvaloval si předseda Valosunu Richard Foltýn.

Středoevropská liga basketbalistek, zápas o 3. místo:

Valosun KP Brno – Kara Trutnov 89:78 (25:20, 46:36, 71:56)

Nejvíc bodů: Spragueová 25, Fontenetteová 16, Perostijská 15 – Andersonová a Ervinová 19, Hindráková 17.

Doskoky: 30:37, fauly: 21:21, trestné hody: 16/24 – 12/14, trojky: 1/6 – 2/13.