Devatenáctiletá volejbalistka KP Brno je v reprezentačním týmu společně s klubovou spoluhráčkou Gabrielou Kopáčovou. Pozvánka na letní turnaje národního týmu ji překvapila. „Byla jsem za ni hrozně ráda. Každý hráč má za cíl dostat se do reprezentace a poznat, jaký je světový volejbal,“ děkuje Vaňková za šanci.

Přestože v extralize stále sbírá zkušenosti, od trenéra Zdeňka Pommera dostává dost příležitostí i v národním týmu. „Hraju víc, než jsem čekala. Máme úkoly s druhým liberem rozdělené tak, že já chodím do pole a ona na příjem,“ sděluje.

HUSÍ KŮŽE Z HYMNY

S reprezentací přes léto procestovala exotické země, které Grand Prix hostily. Nejvíc ji zaujalo Peru. „Lidé tam žijí úplně jiným životem. Chudším, ne moc čistotným, ale přesto jsou usměvaví, hodní a šťastní. Fanoušci tam byli nejlepší, co jsem kdy zažila, všude o nás každý věděl a chtěl se s námi fotit. Na zápas dorazilo kolem pěti tisíc lidí, což bylo neskutečné. Husí kůži mám i z toho, když si vzpomenu, jak hráli peruánskou hymnu a celá hala zpívala,“ líčí talentované libero.

Zítra od sedmi hodin večer hrají Češky v Ostravě s Polskem, v druhém semifinále nastoupí Jižní Korea s Německem. „Chceme uhrát co nejlepší výsledek. Musíme se na Polsko co nejlépe připravit. Snad nás přijde podpořit co nejvíce známých a kamarádů, moje rodina scházet nebude,“ usmívá se.