Podnik navazuje na dvanáctihodinovku, která se odehrála na jihu Moravy minulý rok. „Akce se vyvedla a od pořadatelů prestižního seriálu 24H Series jsme dostali nabídku na plnohodnotnou verzi. Sice jsme museli dost překopat kalendář, ale určitě stojí za to," naráží Smetana třeba na přesunutí vzpomínkové jízdy na zesnulého jezdce Marca Simoncelliho, která se uskuteční oproti zvyklostem až 28. října.

Startovní listina vytrvalostního závodu čítá 29 posádek z celého světa, nechybí ani český týmy. Vysoko určitě pomýšlí uskupení Scuderia Praha, který obhajuje loňský triumf ve dvanáctihodinovce. Stáj má ve svém středu i známého pilota Josefa Krále.

Jihomoravské barvy hájí brněnský tým RTR Projects nebo třeba jezdec Marek Fried, který vyjede pod hlavičkou stáje Válek Autosport. „Doufal jsem, že si čtyřiadvaceti­hodinovku někdy doma zajedu a to se splnilo. Závod je náročný hlavně na techniku. Problém může třeba nastat i v situaci, kdy jeden z pilotů onemocní. Pak zbudeme jen dva, což už by bylo těžké," vypráví Fried, jež s podobným formátem nemá moc zkušeností. Čtyřiadvaceti­hodinovku jel pouze jednou.

Pořadatelé pro fanoušky otevřou okruh na celých 24 hodin. „Inspirovali jsme se u těch, kteří mají se čtyřiadvaceti­hodinovkami největší zkušenosti – ve francouzském Le Mans. Pro fanoušky otevřeme improvizovaný kemp, který umístíme na zadní část horní plochy tribuny C. V kempu připravíme dvě velká ohniště i s otopem, k dispozici samozřejmě budou i sociální zařízení a občerstvení," popisuje manažerka závodu Jana Božková.

V paddocku si pak návštěvníci užijí bohatý doprovodný program. „Protože už je pokročilý podzim, většina programu se odehraje v sálu nad boxy. Snažili jsme se najít aktivity, které zabaví celé rodiny. Děti si zajezdí s RC modely, nebo na závodním simulátoru jízdy po Masarykově okruhu. Ženy pak mohou využít kosmetického poradenství a nechat se profesionálně nalíčit," vypočítává manažerka Božková.

Hankook 24H Epilog BrnoKDY A KDE
V sobotu a v neděli na Masarykově okruhu v Brně
PROGRAM
sobota: 11.00 startovní rošt, 12.00 start závodu
neděle: 12.00 finiš závodu
DOPROVODNÉ AKCE
okruhové kino, RC modely a dětské atrakce, kosmetický koutek, omalovánky pro děti i dospělé, testovací jízdy čtyřkolek
VSTUPNÉ
víkendové 300 Kč, VIP vstupenka 1790 Kč v předprodeji a 2590 na místě